piątek, 7 października 2016

Piernik z dynią

Cudowna polska jesień nasycona kolorami i wreszcie długo oczekiwany czas na zjadanie warzyw, które przez całe lato wygrzewały się na grządkach. Nasza ulubione jesienne warzywo to oczywiście dynia, której będzie w jesiennym jadłospisie bardzo dużo. Na słodko, wytrawnie lub trochę tak i tak ;). 
Zaczynamy klasykiem - piernikiem dyniowym z mąka orkiszową (ciemną i jasną) i trzema garściami mieszanki studenckiej, co nie było efektem zamierzonym a raczej potrzebą chwili, która przyniosła nadzwyczaj dobry efekt końcowy :) Jeśli użyjecie samych orzechów bez suszonych owoców możecie dodać więcej cukru lub ksylitolu.


Czas przygotowania: 10 minut + 50 minut pieczenie

Składniki suche:
  • 300 g mąki orkiszowej (ciemnej i jasnej pół na pół)
  • 60 g brązowego cukru
  • 2,5 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka sody
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki mokre:
  • 250 g puree z dyni
  • 100 g mleka roślinnego
  • 100 g płynnego oleju (u nas kokosowy)
  • 3 garście mieszanki studenckiej

Przygotowanie:
  1. Zmiksuj robotem suche składniki, dodaj składniki mokre, zmiksuj/wymieszaj na niskich obrotach.
  2. Przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia, piecz 50 minut w 190'C.

1 komentarz:

  1. Super.:) Zapraszam na swój blog kulinarny. :) https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń