sobota, 13 sierpnia 2016

Krem z pieczonym bakłażanem, sosem berneńskim i jajkiem poche

Puszysty krem na bazie pasztetu z indykiem firmy Profi, z dodatkiem pieczonego bakłażana, suszonych pomidorów i kaparów to prosta w przygotowaniu i tania przekąska z nutami śródziemnomorskim, a podana z sosem berneńskim i jajkiem poche zmienia się w wyszukane danie. Część składników siekamy zostawiając widoczne i wyczuwalne kawałki warzyw, nadając potrawie rustykalny charakter, dodajemy świeżą gałązkę estragonu, użytego do sosu berneńskiego, chrupiącą grzanką lub kawałek bagietki i gotowe.

Krem świetnie się sprawdzi w formie śniadania lub kolacji, znakomity na przekąskę, odpowiednio wyeksponowany w szklanych pucharkach będzie ozdobą każdego stołu zwłaszcza podczas przyjęcia lub spotkania z przyjaciółmi, a można go przygotować znacznie wcześniej. 

Czas przygotowania: 30 minut

Porcje: 2-3

Souse bernoise, czyli sos berneński
  • 1 szalotka (można zastąpić białą cebulą)
  • 1/4 pęczka estragonu
  • 1 liść laurowy
  • 1 żółtko
  • 4 łyżki białego octu winnego
  • 1/4 szklanki masła klarowanego
  • 3 ziarna pieprzu
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • Szczypta pieprzu cayenne
  1. Posiekaj szalotkę, dodaj estragon, ziele angielskie, liść laurowy, ocet winny. Zagotuj do momentu zredukowania o połowę. Wystudź na sitku i odciśnij (zostanie 1-2 łyżki płynu).
  2. Żółtko i zredukowany ocet utrzyj na puszystą masę w kąpieli wodnej. Kiedy sos zacznie gęstnieć wmieszaj porcjami ciepłe masło do uzyskania konsystencji majonezu. Dopraw do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem i szczyptą pieprzu Cayenne.



Jajko poche – jajko w koszulce
  • 2-3 jajka
  • 2 l wody
  • 40 ml octu
  • Łyżeczka soli

Jajka wbij ostrożnie do małych miseczek. Przelej do lekko wrzącej wody, gotuj 2-2,5 minuty, przełóż do miski z zimną wodą, osusz papierowym ręcznikiem.


Krem z grilowanym bakłażanem
  • 1 pasztet z indykiem firmy Profi
  • 1 średni bakłażan
  • 6 suszonych pomidorów z oleju
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanej czerwonej cebuli
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka małych kaparów
  • 5 filecików anchois
  • 1 łyżka oliwy
  • Sól, pieprz i sok z cytryny do smaku

  1. Bakłażana pokrój wzdłuż na 4 plastry, zrób kilka nacięć nożem, w nacięcia włóż plasterki czosnku, grilluj z każdej strony po kilka minut, przestudź.
  2. Bakłażana i pomidory pokrój w kostkę, anchois i kapary posiekaj. Na oliwie zeszklij cebulę, dodaj anchois, kapary, sok z cytryny, natkę pietruszki oraz połowę bakłażana i pomidorów, smaż minutę na małym ogniu, wystudź.
  3. Do podsmażonych składników dodaj pasztet i zmiksuj. Dodaj posiekane pomidory i bakłażana, wymieszaj, dopraw do smaku świeżo mielonym pieprzem, sokiem z cytryny i ewentualnie solą.  
  4. Przełóż do szklanek, na wierzchu połóż 1-2 łyżki sosu berneńskiego i jajko w koszulce. Przed podaniem przybierz gałązkami świeżego estragonu, podaj z grzankami lub bagietką. 



Wakacje z Profi

2 komentarze:

  1. Mmm, pysznie wygląda i pewnie smakuje.
    Mam pytanie, czy na naszych zdjęciach jest czeremcha?
    Widziałam post z rogalikami z czeremchą i postanowiłam się zapytać znawczyni ;)
    Mamy kilka krzewów na końcu działki i trochę boimy się zrywać. Zdjęcia na naszym blogu http://bajkiakinajki.blogspot.com Bardzo proszę o info na naszym blogu.
    Dziękuję i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dobra wiadomość :) to czeremcha i to bardzo dorodna, zła wiadomość - na Waszej działce szaleją opuchlaki, trudne do wytępienia :(

      Usuń