wtorek, 7 czerwca 2016

Serniczki fit z chia i młodym jęczmieniem na zimno

Lekki chłodzący deser, nie wymagający stania w kuchni, z dodatkiem młodego jęczmienia (do zastąpienia herbatą matcha), nasion chia i kwiatów czernego bzu dla tych, którzy tak jak my mają bzika na punkcie tych kwiatków... lub bez tej fanaberii :) W sklepach pełno polskich truskawek gruntowych, najlepszych na świecie, więc jako dodatek koniecznie sos truskawkowy :) 
Deser możecie przygotować w tortownicy lub tak jak my w małych foremkach, które przed napełnieniem można polać płynnym olejem kokosowym, co ułatwi wyjęcie serniczków przed podaniem.
Z nazwy jest to deser ale sprawdzi się też jako śniadanie na słodko lub podwieczorek. 



Czas przygotowania: 15 minut + 5 godz. chłodzenie

Składniki:
  • 1 kg jogurtu greckiego
  • 250 g chudego twarogu
  • 50 g nasion chia
  • sok i skórka otarta z połowy pomarańczy
  • 2-3 łyżeczki młodego jęczmienia
  • 200 ml wody
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 35 g żelatyny
  • ksylitol, stewia lub cukier do smaku
  • garść truskawek
  • 1-2 baldachy kwiatów czarnego bzu (opcjonalnie)


Przygotowanie:
  1. Do sera dodaj 700 g jogurtu i wanilią, zmiksuj, dodaj chia, ksylitol, wymieszaj, odstaw na 30 minut do lodówki.
  2. Pozostały jogurt wymieszaj z młodym jęczmieniem, skórką i sokiem pomarańczy i ksylitolem.
  3. Truskawki oczyść, zblęduj, zagotuj z baldachem kwiatów czarnego bzu, zredukuj płyn do odpowiedniej konsystencji, wystudź, usuń czarny bez.
  4. Żelatynę zalej wodą, odstaw na 10 minut do napęcznienia, podgrzej mieszając do rozpuszczenia (nie gotuj).
  5. Do zielonej masy dodaj 5 łyżek żelatyny, pozostałą wymieszaj z masą białą.
  6. Do tortownicy lub silikonowych foremek wylej białą masę, wstaw do zamrażarki na 10 minut. Na wierzchu wylej masę zieloną, wstaw do lodówki do stężenia na ok. 4 godz. Przed podaniem polej musem truskawkowym. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz