4/08/2016

Migdałowa zupa krem z pietruszką, gruszką i rozmarynem

Kremowa, aromatyczna i prosta w przygotowaniu zupa do ugotowania w kilkanaście minut. Cała nasza rodzina się nią zajada niezależnie od pory roku ;) 



Czas przygotowania: 25 minut
Porcje: 4

Składniki:
  • 400 g pietruszki
  • 2 gruszki
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 250 ml mleka migdałowego
  • 100 g białego ryżu
  • gałązki rozmarynu
  • 4 łyżki migdałów w płatkach
  • 2 łyżki masła
  • sól i biały pieprz do smaku 



Przygotowanie:
  1. Ze środka gruszek wytnij cienkie plastry z ogonkami do przybrania zupy, resztę obierz i pokrój w kostkę. Pietruszki obierz i też pokrój w kostkę.
  2. W rondlu na zupę roztop masło, dodaj pietruszki, gruszki i 2 gałązki rozmarynu, smaż 5 minut do zrumienienia. 
  3. Dodaj 800 ml bulionu, zagotuj, dodaj ryż, gotuj 15 minut.
  4. Na suchej patelni upraż płatki migdałów i zrumień plastry gruszki.
  5. Z zupy usuń rozmaryn, dodaj mleko migdałowe, dopraw do smaku solą i białym pieprzem, zmiksuj na gładki krem, dolej odpowiednią ilość bulionu do uzyskania żądanej konsystencji, zagotuj. Przed podaniem przybierz plastrami gruszki i rozmarynem, posyp uprażonymi migdałami. 



Wersja na thermomix
  1. Ze środka gruszek wytnij cienkie plastry z ogonkami do przybrania zupy, resztę obierz i pokrój w kostkę.
  2. Do naczynia miksującego wsyp ryż, rozdrobnij 30 s/obr.10.
  3. Dodaj pietruszkę pokrojoną w kawałki, masło, rozdrobnij 7 s/obr.5.
  4. Duś 2 minuty/120'C/obr.1.
  5. Dodaj 800 g bulionu (lub wody + 2 łyżeczki koncentratu warzywnego), gotuj 12 min/100'C/obr. 1.
  6. Na suchej patelni upraż płatki migdałów.
  7. Z zupy usuń rozmaryn, dodaj mleko migdałowe, dopraw do smaku solą i białym pieprzem, zmiksuj na gładki krem, dolej odpowiednią ilość bulionu do uzyskania żądanej konsystencji. 
  8. Gotuj 2 min/100'C/obr.4. Przed podaniem przybierz plastrami gruszki i rozmarynem, posyp uprażonymi migdałami.   

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Szczypta SmaQ , Blogger