poniedziałek, 14 marca 2016

Mini mazurki z masą orzechową i marakują

Jak przeżyć święta i nie zwariować w trakcie przygotowań? :) Zaproś rodzinę do współpracy i niech się nie tłumaczą brakiem zdolności kulinarnych :) Możecie skorzystać z gotowych produktów, wysokiej jakości i bez konserwantów np. bardzo wygodnej w użyciu bezglutenowej masy orzechowej z kawałkami orzechów firmy Helio. Sprawdzi się na mazurkach, tartach i w ciastach. 
My wypełniliśmy masą mini mazurki orzechowo-owocowe, a dla ożywienia smaku połączyliśmy ją z kwaskowatą galaretką z marakui. Jeśli z braku czasu lub chęci nie możecie samodzielnie upiec foremek bez wahania kupcie gotowe w sklepie i się nie stresujcie, w końcu Święta mają być miłe, przyjemne i bezstresowe ;)    



Czas przygotowania:
Porcje: 12-15 szt.

Składniki:

Foremki z kruchego ciasta 
  • 350 g mąki pszennej
  • 200 g zmrożonego masła
  • 60 g cukru pudru
  • 4 żółtka 
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki masła do posmarowania foremek
  • mąka do posypania blatu i foremek

Nadzienie



Przygotowanie:

Kruche foremki
  1. Masło zetrzyj na grubej tarce, dodaj przesianą mąkę, cukier puder, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, żółtka i śmietanę. Szybko zagnieć ciasto, zawiń w folię, odstaw do lodówki na 30 minut.
  2. Pozostałe masło roztop, posmaruj foremki przy pomocy pędzla, posyp mąką, nadmiar mąki wysyp z foremek. 
  3. Ciasto rozwałkuj na płat gr. około 1,5 cm, wytnij kółka o średnicy większej od średnicy foremek, wylep foremki, wyrównaj wciskając do środka drugą foremkę, nakłuj widelcem, odetnij nadmiar ciasta lub ozdób brzegiem foremki.
  4. Wstaw do lodówki na 60 minut.
  5. Piecz 15 minut w 200 stopniach, wystudź.
  6. Foremki napełnij masą orzechową z kawałkami orzechów do 3/4 wysokości. 
  7. Agar zalej sokiem pomarańczowym lub wodą, odstaw na 5 minut. Podgrzej mieszając do całkowitego rozpuszczenia, dodaj wydrążone pestki marakui i syrop klonowy, wymieszaj, odstaw na blat na kilka minut. 
  8. Tężejącą galaretkę wylej na masę orzechową. Udekoruj Białymi pastylkami Helio.  
  9. Przechowuj w lodówce.





3 komentarze: