3/17/2016

Dietetyczny chleb bez mąki

Chleb bez mąki czyli dietetyczna propozycja dla odchudzających się :) i unikających pszenicy. Chlebek samo zdrowie, dziś w wersji wytrawnej z czosnkiem, czarnuszką i ziołami, na bazie płatków i otrębów owsianych, które możecie zastąpić orkiszowymi lub żytnimi.
Pieczywo banalnie proste i szybkie w przygotowaniu, z dużą porcją błonnika. Skropione oliwą lub obłożone plastrami awokado może być znakomitą bazą do kanapek. 
Jeśli chcesz się zdrowo odżywiać możesz do ciasta chlebowego dodać siemienia, nasiona chia, posiekane orzechy włoskie lub orzechy nerkowca. Szeroki wybór superfood znajdziesz w sklepie internetowym sklepagnex.pl 



Czas przygotowania: 50 minut
Porcje: 2 chleby

Składniki:
  • 430 g białego sera półtłustego
  • 120 g płatków owsianych (można zastąpić otrębami lub wymieszać pół/pół)
  • 4 jajka
  • 50 g drożdży
  • 1 łyżeczka czarnuszki (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka czosnku w proszku 
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku lub oregano
  • 1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
  1. Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
  2. Płatki owsiane rozdrobnij mikserem na mniejsze kawałki (nie na proszek), dodaj pozostałe składniki, zmiksuj na wolnych obrotach na gładką masę.
  3. Ciasto rozlej do dwóch silikonowych foremek, wstaw do nagrzanego piekarnika 180'C na 40 minut.
  4. Lekko przestudź, wyjmij z foremek na kratkę.

Wersja na thermomix

Przygotowanie:
  1. Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
  2. Płatki owsiane zmiksuj 20 s/obr.5. 
  3. Dodaj pokruszone drożdże i pozostałe składniki, zmiksuj 25s/obr.6 (nie powinno być grudek).
  4. Nagrzej piekarnik do 180'C, piecz chleby 40 minut.
  5. Przestudź, wyjmij z foremek na kratkę.

4 komentarze:

Copyright © 2016 Szczypta SmaQ , Blogger