wtorek, 2 lutego 2016

Ciasto kokosowe z białej fasoli z sosem mango, bez mąki, bez cukru + wersja na thermomix

Trochę zdrowej egzotyki za niewielką cenę :). Ciasto pieczemy z białej fasoli i zmiksowanych wiórków kokosowych, bez mąki i cukru, ale używamy białej czekolady i opcjonalnie niewielkiej ilości cukru różanego do posypania, z którego można zrezygnować. Część wiórków można też dodać w całości, będą wówczas wyczuwalne w cieście po upieczeniu.

Ciasto kokosowe z białej fasoli to duża porcja pożywnego białka roślinnego, które można potraktować jako deser, przekąskę po ćwiczeniach, zabrać do pracy lub szkoły. Podajemy je z lekko kwaskowatymi sosami owocowymi, nasz ulubiony to mango z limonką. 




Czas przygotowania: 65 minut lub 50 minut z thermomixem
Porcje: formę do pieczenia o średnicy 24 cm

Składniki:
  • 420 g białej fasoli odsączonej i wypłukanej
  • 200 g wiórków kokosowych
  • 110 g oleju kokosowego
  • 100 g ksylitolu (lub cukru)
  • 70 g białej czekolady
  • 4 jajka
  • 1 dojrzały banan
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 łyżeczki sody
  • szczypta soli

Sos mango:
  • 2 dojrzałe mango
  • sok z 1/2 limonki
Przygotowanie:

Ciasto
  1. Formę do pieczenia wyłóż papierem. W rondlu podgrzej olej kokosowy, zdejmij z kuchenki, dodaj połamaną czekoladę i rozpuść, lekko przestudź.
  2. Piekarnik nagrzej do 170 stopni.
  3. Wiórki kokosowe zmiksuj porcjami w młynku do kawy. 
  4. Fasolę, banana, roztopioną czekoladę, ekstrakt waniliowy, proszek do pieczenia, sodę, zmiksuj mikserem na gładkie puree. 
  5. Jajka, ksylitol, szczyptę soli, ubijaj 1 minutę na wysokich obrotach, dodaj fasolę i wiórki kokosowe, dokładnie wymieszaj do połączenia się składników.
  6. Przełóż ciasto do formy, wstaw do piekarnika, piecz 35-40 minut (do suchego patyczka).
Sos mango
  1. Mango obierz, pokrój w kostkę, dodaj sok z limonki, zmiksuj na gładkie puree. 
  2. Podawaj schłodzony lub na ciepło.


Wersja na thermomix:

Ciasto
  1. Formę do pieczenia wyłóż papierem. W rondlu podgrzej olej kokosowy, zdejmij z kuchenki, dodaj połamaną czekoladę i rozpuść, lekko przestudź. 
  2. Piekarnik nagrzej do 170 stopni.
  3. Wiórki kokosowe zmiksuj 40 s./obr.10, przełóż do innego naczynia. 
  4. Do naczynia miksującego włóż fasolę, banana, roztopioną czekoladę, ekstrakt waniliowy, proszek do pieczenia, sodę, zmiksuj 1 min/obr.7, przełóż do miski z wiórkami.
  5. Do naczynia miksującego włóż jajka, ksylitol, szczyptę soli, zmiksuj 1 min/obr.6. Dodaj fasolę, wiórki kokosowe, zmiksuj 40 s./obr.4.
  6. Przełóż ciasto do formy, wstaw do piekarnika, piecz 40 minut (do suchego patyczka).

Sos mango
  1. Mango obierz, pokrój na mniejsze kawałki, dodaj sok, zmiksuj na gładkie puree 1 minuta/obr. 10
  2. Podawaj schłodzony lub na ciepło.


11 komentarzy:

  1. wygląda przepysznie i tak też musiało smakować :o

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smakuj znakomicie, można jeść na zdrowie ;)

      Usuń
  2. Fantastyczne ciasto - gorąco polecam. Zniknęło w mgnieniu oka - zrobiłam w dwóch blaszkach - jedna tradycyjna podawana z sosem mango a do drugiej dodałam mrożone truskawki przed pieczeniem i też bardzo dobrze pasowały. Bardzo uniwersalny przepis i naprawdę świetny smak.

    OdpowiedzUsuń
  3. Fasola musi być ugotowana czy surowa?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ugotowana, najlepiej z puszki i dobrze wypłukana na sitku :), ale mażna ugotować w domu

      Usuń
  4. czy czekolada jest konieczna?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można zrezygnować, dosłodzić zdrowszym zamiennikiem cukru i dodać 1 łyżkę oleju kokosowego więcej.

      Usuń
  5. Fajny przepis, mam parę pytań:
    1. Jeśli użyję świeżych, swojskich jaj to ciasto jest bezglutenowe?
    2. Mogę użyć zwykłego oleju np. rzepakowego? Wiem, że może wtedy smak będzie inny ale wydaje mi się, że wiórki kokosowe i ekstrakt dadzą odpowiedni smak.
    3. Jeśli rezygnuję z czekolady mam podgrzewać sam olej? (pyt. odnośnie punktu 1)
    4. Jakich proporcji użyc jesli chcialabym ciasto upiec w keksówce?
    5. Czy ciasto pozostaje długo świeże i miękkie? Np jeśli upiekę jutro a podać chciałabym w środę.
    dziękuję z góry za odpowiedź :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 1/ Gluten to białka roślinne występująca w ziarnach niektórych zbóż np. pszenicy, życie i jęczmieniu. Nie ma związku z jajami nawet jak kury były karmione zbożem. Ciasto nadal będzie bezgoutenowe.
      2/ możesz użyć oleju rzepakowego, nie trzeba go podgrzewać bo już ma postać płynną
      3/ ciasto było pieczone w okrągłej formie o średnicy 24 cm, musisz to orientacyjnie przeliczyć na wymiary swojej keksówki
      4/ spokojnie ciasto zachowa swoje parametry przez trzy dni
      Pozdrawiamy :)

      Usuń
  6. A czy można wiedzieć ile takie ciasto ma kalorii np.w 100g? Właśnie się piecze, jestem ciekawa smaku ja robiłam bez czekolady.

    OdpowiedzUsuń