środa, 24 lutego 2016

Bezglutenowy placek z ciecierzycy (socca, farinata, cecina)

Placek z ciecierzycy, rodowity Włoch, w zależności od regionu może się nazywać socca, farinata lub cecina i różnić się grubością (0,3-1 cm), jednak zawsze jest to mieszanka mąki z ciecierzycy, wody, oliwy i soli. Zmieniają się też proporcje składników i dodatki, z którymi najczęściej jest podawany.
Czas przygotowania, a dokładniej pęcznienia ciecierzycy, to dość duża rozpiętość :) od 30 minut do 20 godzin. Można z tego zrobić rewelacyjny patent na domową imprezę, przygotować kilka porcji ciasta i co jakiś czas wstawiać do piekarnika kolejny placek zmieniając dodatki, albo przygotować wieczorem i rano upiec na śniadanie. Może też być zdrowszą wersją pizzy - wystarczy na upieczony placek rozsypać dodatki (ser, pomidor itp.) i zapiec.
Tak czy owak placek jest przepyszny, bezglutenowy, wegetariański, prosty w przygotowaniu i uzależniający ;)

Przygotowaliśmy dwie wersje placka, jedną z czerwona cebulą, rozmarynem i czarnuszką, drugą z oliwkami, suszonymi pomidorami, rozmarynem i czosnkiem z dodatkiem zmielonej czarnuszki. Polecamy obydwa ale możecie się też ograniczyć do ciasta podstawowego, a po upieczeniu posypać placek grubą solą i świeżo mielonym pieprzem lub ziołami.
Najlepiej smakuje prosto z piekarnika :)




Czas przygotowania: od 1 do 4 godzin 
Porcja: 2 formy o średnicy 28 cm

Składniki:

Ciasto podstawowe:
  • 200 g mąki z ciecierzycy
  • 450 ml wody 
  • 50 ml oliwy
  • 50 ml oliwy do posmarowania foremek

Dodatki:

I wariant
  • 10 pomidorów suszonych odsączonych z oleju
  • garść czarnych oliwek bez pestek
  • 5 gałązek rozmarynu
  • 1 łyżeczka czosnku w proszku
  • 1 łyżeczka zmielonej czarnuszki (opcjonalnie)

II wariant
  • 1/2 czerwonej cebuli pokrojonej w pióra
  • 5 gałązek rozmarynu
  • 1 łyżeczka nasion czarnuszki 



Przygotowanie:
  1. Mąkę, wodę, i sól zmiksuj robotem. Dodaj oliwę i czarnuszkę, dokładnie wymieszaj, odstaw na min. 1 godzinę.
  2. Każdą foremkę posmaruj odrobiną oliwy, wyłóż papierem do pieczenia, wylej pozostałą oliwę, rozprowadź sylikonowym pędzelkiem.
  3. Nagrzej piekarnik do 220-230'C, ciasto przelej do foremek, na wierzchu rozłóż wybrane dodatki, piecz 25 minut (do zrumienienia).
  4. Gorące placki posyp grubą solą i pieprzem.


Wersj na thermomix

Składniki:

Ciasto podstawowe:
  • 200 g ciecierzycy
  • 450 ml wody 
  • 50 ml oliwy
  • 50 ml oliwy do posmarowania foremek

Dodatki:

I wariant
  • 10 pomidorów suszonych odsączonych z oleju
  • garść czarnych oliwek bez pestek
  • 5 gałązek rozmarynu
  • 1 łyżeczka czosnku w proszku
  • 1 łyżeczka zmielonej czarnuszki (opcjonalnie)

II wariant


  • 1/2 czerwonej cebuli pokrojonej w pióra
  • 5 gałązek rozmarynu
  • 1 łyżeczka nasion czarnuszki 
Przygotowanie:
  1. Do naczynia miksującego wsyp ciecierzycę, zmiel 1 min/obr.10.
  2. Dodaj wodę i sól, wymieszaj 20 s/obr. 4.
  3. Dodaj oliwę i czarnuszkę, wymieszaj 6 s/obr. 4, odstaw na 4 godziny (jeśli Ci się śpieszy na min. 1 godz.).
  4. Każdą foremkę posmaruj odrobiną oliwy, wyłóż papierem do pieczenia, wylej pozostałą oliwę na papier i rozprowadź sylikonowym pędzelkiem.
  5. Nagrzej piekarnik do 220-230'C, ciasto przelej do foremek, na wierzchu rozłóż wybrane dodatki, piecz 25 minut (do zrumienienia).
  6. Gorące placki posyp grubą solą i pieprzem.

5 komentarzy:

  1. Czy bez thermomix'a, w zwyczajnym piekarniku, nie da się zrobić wersji ze zmielonej ciecierzycy? - Musi być wtedy mąka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Suchą ciecierzycę trzeba sobie zmielić lub kupić gotową mąkę.

      Usuń
    2. Czyli nie gotować, nie moczyć, tylko zmielić na sucho? - Tak dopytuję, bo nic jeszcze nie piekłam z ciecierzycy...

      Usuń
    3. Potrzebna jest mąka z ciecierzycy, własnej produkcji lub kupiona gotowa :) służymy pomocą ;)

      Usuń