środa, 27 stycznia 2016

Zupa krem z pieczonego kalafiora

Pyszna zupa kalafiorowa z nutami orzechowymi. Prosta i szybka. Zamiast śmietany gęsty jogurt. 




Czas przygotowania: 1 godzina
Porcje: 4-5

Składniki:
  • 350 g kalafiora 
  • 250 g ziemniaków 
  • 400 ml wody lub domowego bulionu 
  • 100 ml wina białego wytrawnego 
  • 50 g cebuli przekrojonej na pół 
  • 50 g gęstego jogurtu 
  • 20 g oliwy z oliwek + 2 łyżki 
  • 1 ząbek czosnku 
  • 2 łyżki domowego koncentratu drobiowego 
  • 4 fileciki anchois 
  • skórka otarta z połowy cytryny 
  • 1/5 łyżeczki białego pieprzu 
  • 1/5 gałki muszkatołowej 
  • sól do smaku 
Do podania 
  • 1/2 pęczka szczypiorku grubo posiekanego  
  • 4 łyżki startego ser Grana Padano 
  • grzanka (opcjonalnie)

Przygotowanie: 
  1. Kalafior podziel na różyczki, polej dwoma łyżkami oliwy, posól, wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, piecz 30 minut. 
  2. Do rondla z grubym dnem wlej pozostałą oliwę, dodaj posiekaną cebulę i czosnek, zeszklij na małym ogniu.  
  3. Dodaj winofileciki anchois, smaż 2 minuty.  
  4. Dodaj ziemniaki posiekane w drobną kostkę, wodę, koncentrat bulionudoprowadź do wrzenia, gotuj 20 minut. 
  5. Dodaj upieczony kalafior pokrojony na mniejsze kawałki, gałkę muszkatołową, jogurt, pieprz, skórkę z cytryny, zmiksuj na gładki krem, w razie potrzeby dopraw do smaku.  
  6. Gotuj 4 minuty, przelej na talerze, posyp szczypiorkiem i tartym serem. 


Wersja na thermomix

Przygotowanie: 
  1. Kalafior podziel na różyczki, polej dwoma łyżkami oliwy, posól, wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, piecz 30 minut. 
  2. Do naczynia miksującego włóż cebulęczosnek, rozdrobnij 3 s./obr. 5. Składniki zgarnij kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. 
  3. Dodaj 20 g oliwy, 100 g winafileciki anchois, duś 2 min/120°C/obr. 1. 
  4. Dodaj ziemniaki, rozdrobnij 8s/obr.5. 
  5. Dodaj 300 g wody, koncentrat bulionu, gotuj 20 min/100°C/obr.1. 
  6. Dodaj upieczony kalafior pokrojony na mniejsze kawałki, gałkę muszkatołową, jogurt, pieprz, skórkę z cytryny, zmiksuj 40 s/obr. 1-8, stopniowo zwiększając obroty. W razie potrzeby dopraw do smaku. 
  7. Dodaj pozostałe 200 g wody, wymieszaj 10 s./obr.3. Gotuj 4 min/100°C/obr.1.  
  8. Przelej na talerze, posyp szczypiorkiem i tartym serem. 


1 komentarz: