środa, 27 stycznia 2016

Puszyste pączki różane z rumem

Karnawał i tłusty czwartek to u nas dobra okazja do wyjęcia z lodówki płatków róży ucieranych z cukrem, które od minionego roku czekają na swoją wielką chwilę :) i przygotowania rozpustnie smakowitych, leciutkich i puszystych pączków różanych. Idealnym uzupełnieniem będzie cukier puder różany na rumianej skórce. Jeśli nie macie takiego cukru koniecznie pomyślcie o jego przygotowaniu w czerwcu lub w trakcie wakacji :), kiedy kwitną róże.

Przepisy na pączki są różne, ale jest kilka złotych zasad, które sprawdzą się w każdym:
  1. Składniki powinny mieć co najmniej temperaturę pokojową, ale jeszcze lepiej gdy mleko i mąkę podgrzejesz w piekarniku nagrzanym do 40 stopni.
  2. Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę (najlepiej w kąpieli wodnej).
  3. Ogranicz cukier dodawany do ciasta, im więcej cukru w cieście tym pączki bardziej "skartelizowane" (przypalone).
  4. Mękę do posypywania blatu podczas wałkowania ogranicz do minimum, ciasto powinno mieć lekką konsystencję.
  5. Oleju powinno być tyle, żeby bączki nie dostawały do dna rondla.
  6. Dobrze jest wyposażyć się w termometr (cukierniczy lub do pieczenia mięsa) i kontrolować temperaturę smażenia (optymalna temperatura oleju 170-175 stopni).
  7. Wykończenie lukrem stosujemy na ciepłe pączki, cukrem pudrem po wystudzeniu. 

Czas przygotowania: 1 godz. 30 minut
Porcje: 22

Składniki:
  • 70 g cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego domowego
  • 220 ml mleka
  • 50 g świeżych drożdży
  • 5 żółtek
  • 80 g masła
  • 500 g mąki pszennej, plus dodatkowa porcja do oprószenia blatu
  • szczypta soli
  • 30 ml rumu (80%) lub spirytusu
  • dżem do nadziania (u nas płatki róży ucierane z cukrem)
  • cukier puder różany lub zwykły do posypania

Przygotowanie:
  1. Piekarnik rozgrzej do 40 stopni i nastaw czas pieczenia na godzinę. Wstaw mleko i mąkę odmierzone do oddzielnych misek.
  2. W między czasie roztop w rondlu masło i przestudź.
  3. Po ok. 10 minutach wyjmij mleko, dodaj pokruszone drożdże, łyżkę cukru, łyżkę ciepłej mąki, dokładnie rozprowadź trzepaczką, wstaw do piekarnika na 10 minut.
  4. Do żółtek dodaj cukier i cukier waniliowy, ubij w kąpieli wodnej na puszystą masę (ok. 9 minut).
  5. Do żółtek dodaj mąkę, rozczyn, sól, wyrabiaj ciasto, w między czasie dodaj rozpuszczone masło i rum. Ciasto powinno mieć lekką konsystencję.
  6. Miskę z ciastem przykryj folią spożywczą i wstaw do piekarnika na 30 minut, w tym czasie powinno podwoić swoją objętość.
  7. Wyłóż ciasto na blat oprószony mąką, rozwałkuj na gr. ok. 0,7 cm. Szklanką lub okrągłą foremką (o śr. 6 cm) wytnij w cieście krążki. 
  8. Na połowę krążków wyłóż po małej łyżeczce płatków róży, na wierzchu połóż pozostałe krążki, zlep boki palcami, odetnij nadmiar ciasta przy pomocy szklani, uformuj kule i wstaw do piekarnika do wyrośnięcia na ok. 10 minut (pączki powinny podwoić swoją objętość).
  9. Na kuchence w rondlu rozgrzej olej do temperatury 165-175 stopni. Pączki smaż na gorącym oleju z obydwu stron, aż się zrumienią. Pączki wyjmij łyżką cedzakową na papierowy ręcznik.
  10. Podawaj po ostudzeniu, posypane cukrem pudrem różanym.
     

Wersja na thermomix

Przygotowanie:
  1. Piekarnik rozgrzej do 40 stopni i nastaw czas pieczenia na godzinę. Wstaw mleko i mąkę odmierzone do oddzielnych misek.
  2. W między czasie roztop w rondlu masło i przestudź.
  3. Po ok. 10 minutach wyjmij mleko, dodaj pokruszone drożdże, łyżkę cukru, łyżkę ciepłej mąki, dokładnie rozprowadź trzepaczką, wstaw do piekarnika na 10 minut.
  4. Do naczynia miksującego załóż motylek, wsyp cukier, cukier waniliowy, dodaj żółtek, ubij 9 min/50'C/obr.3.
  5. Wyjmij motylek z naczynia miksującego!
  6. Do żółtek dodaj mąkę, rozczyn, sól, masło, wyrabiaj 2 min/Interwał
  7. Dodaj rum, wyrabiaj 1 min/Interwał
  8. Ciasto przełóż do dużej miski, przykryj folią spożywczą, wstaw do piekarnika do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (ok. 30 minut).
  9. Wyłóż ciasto na blat oprószony mąką, rozwałkuj na gr. ok. 0,7 cm. Szklanką lub okrągłą foremką (o śr. 6 cm) wytnij w cieście krążki. 
  10. Na połowę krążków wyłóż po małej łyżeczce płatków róży, na wierzchu połóż pozostałe krążki, zlep boki palcami, odetnij nadmiar ciasta przy pomocy szklani, uformuj kule i wstaw do piekarnika do wyrośnięcia na ok. 10 minut (pączki powinny podwoić swoją objętość).
  11. Na kuchence w rondlu rozgrzej olej do temperatury 170-175 stopni. Pączki smaż na gorącym oleju z obydwu stron, aż się zrumienią.
  12. Pączki wyjmij łyżką cedzakową na papierowy ręcznik. Podawaj po ostudzeniu, posypane cukrem pudrem różanym. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz