środa, 13 stycznia 2016

Koktajl śniadaniowy dla zabieganych

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, powinno zawierać odpowiedni zestaw składników pokarmowych, które pozwolą nam przetrwać najbliższe godziny na pełnych obrotach. Dużo możliwości dają nam koktajle, jeśli zgromadzimy wszystkie składniki dzień wcześniej rano potrzebujemy zaledwie kilku minut na ich przygotowanie. 

Zielony koktajl warzywny z kaszą jaglaną i wodą kokosową, odkwaszający organizm, naszpikowany witaminami i zdrowymi tłuszczami powinien na stałe trafić do Waszego menu :)




Porcje: 2
Czas przygotowania: 5 minut

Składniki:
  • 1 i 1/2 szklanki wody kokosowej
  • 100 g umytego szpinaku
  • 3/4 szklanki kaszy jaglanej ugotowanej
  • garść migdałów lub orzechów (moczonych prze noc)
  • 30 g ksylitolu
  • 1 banan
  • 1 awokado
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • garść natki pietruszki
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 1/2 łyżeczki kurkumy

Przygotowanie:
  1. Wszystkie składniki zmiksuj blenderem.
  2. Ewentualnie dosłódź lub dodaj więcej wody kokosowej lub mineralnej do uzyskania pożądanej konsystencji. 



Wersja na thermomix

Składniki:
  • 300 g wody kokosowej
  • 100 g umytego szpinaku
  • 100 g kaszy jaglanej ugotowanej
  • garść migdałów lub orzechów (moczonych prze noc)
  • 30 g ksylitolu
  • 1 banan
  • 1 awokado
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • garść natki pietruszki
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 1/2 łyżeczki kurkumy

Przygotowanie:
  1. Do naczynia miksującego włóż banana i awokado bez skóry oraz pozostałe składniki, rozdrobnij 5 s/obr. 5, a następnie zmiksuj 1 min/obr. 10.
  2. Ewentualnie dosłódź lub dodaj więcej wody kokosowej lub mineralnej do uzyskania pożądanej konsystencji. 
  3. Podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz