niedziela, 31 stycznia 2016

Kandyzowana skórka pomarańczowa

Kandyzowana skórka pomarańczowa, aromatyczny dodatek za kilka groszy, przyda się do pączków, ciast i deserów.


Czas przygotowania: 30 minut

Składniki:
  • 4 pomarańcze
  • 3/4 szklanki cukru
  • woda

Przygotowanie:
  1. Pomarańcze wyszoruj szczotką w ciepłej wodzie, skórkę natnij na ćwiartki, zdejmij z pomarańczy, ostrym nożem usuń albedo (białą część).
  2. Oczyszczone skórki pokrój w cienkie paski, przełóż do rondla, zalej wodą, doprowadź do wrzenia, gotuj 5 minut, odlej wodę.
  3. Zalej skórki świeżą wodą, doprowadź do wrzenia, gotuj 5 minut, odlej wodę.
  4. Do skórek dodaj cukier i szklankę wody, zagotuj cały czas mieszając, gotuj na małym ogniu do czau aż skórki staną się szkliste (ok. 15 minut), wystudź w syropie.
Wariant I: przełóż skórki do słoika razem z syropem, przechowuj szczelnie zamknięte w lodówce. 

Wariant II: odcedź skórki na sicie i wysusz w temperaturze pokojowej, przechowuj szczelnie zamknięte.
 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz