12/23/2015

Pierogi z boczniakami i kiszoną kapustą duszoną w cydrze

Pierogi z boczniakami i kiszoną kapustą duszoną w cydrze
Pierogi z rewelacyjnym farszem, kiszona kapusta duszona z cydrem, suszone jabłka, śliwki i borowiki oraz świeże boczniaki, którym możecie nadziać także naleśniki, krokiety, paszteciki i takie tam :) 
Ilość farszu w przepisie wystarczy do nadziania ok. 80 pierogów, jeśli nie potrzebujecie aż tylu pozostały farsz (lub pierogi) możecie zamrozić lub zmniejszyć ilość użytych składników. 


12/22/2015

Śledzie marynowane w zalewie imbirowej i kwasie buraczanym z korzenną przyprawą

Śledzie marynowane w zalewie imbirowej i kwasie buraczanym z korzenną przyprawą
Śledzie na Święta muszą być... tak samo jak i po Świętach :), np. marynowane w kwasie buraczanym i zalewie imbirowej, do podania z ulubionymi dodatkami.


12/22/2015

Nalewka klementynkowa - jadalne prezenty na ostatnią chwilę

Nalewka klementynkowa - jadalne prezenty na ostatnią chwilę
Prosta a zarazem smaczna, aromatyczna i orzeźwiająca naleweczka, przesycona olejkami aromatycznymi znajdującymi się w skórce, które wprowadzą Was w błogi spokój ;). Sprawdza się jako jadalny prezent na ostatnią chwilę, może być także zachętą i inspiracją do dalszych eksperymentów kulinarnych.

Składniki zalej alkoholem, ładnie zapakuj i dołącz instrukcję dalszego postępowania do czasu otrzymania klarownego trunku w pięknym pomarańczowym kolorze.


12/18/2015

Karp w mleku po polsku - rekonstrukcje kulinarne Macieja Nowickiego

Karp w mleku po polsku - rekonstrukcje kulinarne Macieja Nowickiego
Na terenie Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie szef kuchni Villi Intrata Maciej Nowicki z ogromną pieczołowitością odtwarza historyczne smaki podczas warsztatów kulinarnych. 
Podczas tych historycznych rekonstrukcji szef w prosty sposób prezentuje tajniki zapomnianej kuchni strapolskiej wzbogacając ją o nowoczesne akcenty kuchni europejskiej.

Dla mnie odczarowała karpia, który wcześniej zdecydowanie nie należał do moich ulubionych ryb, wywołującego same negatywne skojarzenia kulinarne. 
Karp został ugotowany w mleku aromatyzowanym przyprawami korzennymi i imbirem, podany na puree z pieczonych fioletowych ziemniaków, w znakomitym towarzystwie jajka w koszulce, kasztanów, pieczonej skorzonery i kalafiora.

Staropolska kuchnia była bardzo kreatywna :) Wystarczą dobre krajowe produkty, karp ze sprawdzonej hodowli np. Stawy Milickie,
dobry przepis i dzieją się cuda :)

Eleganckie wnętrza z przytłumionym oświetleniem wprowadzają uczestników w odświętny i romantyczny nastrój, niestety nie zbyt dobrze wpływają na jakość zdjęć robionych tabletem ;)

12/16/2015

Świąteczny barszcz z kiszonymi i pieczonymi burakami

Świąteczny barszcz z kiszonymi i pieczonymi burakami
Świąteczny barszcz z buraków nie musi być czerwony :) Wystarczy, że ukisisz buraki odmiany Chioggia, i wywar buraczany połączysz z lekkim wywarem grzybowym z leśnych grzybów lub shitake (cenionymi za właściwości lecznicze) jak u nas.
Możesz też pójść o krok dalej i przygotować zupę krem zamiast "czystego" barszczu, Ty wybierasz :)


12/14/2015

Świąteczny tort piernikowy z kremem krówkowym

Świąteczny tort piernikowy z kremem krówkowym
Polska to kraj z bogatymi tradycjami kulinarnymi, o czym można się przekonać sięgając chociażby po Compendium Ferculorum Stanisława Czernieckiego, znakomitą kulinarną inspiracją dla współczesnych profesjonalistów i pasjonatów gotowania. 

W wielu domach znajdziemy tradycyjne potrawy przygotowywane wg. rodzinnych receptur przekazywanych z pokolenia na pokolenie, które w miarę poznawania nowych składników i rozszerzania wiedzy z zakresu zdrowego odżywiania ewoluują, dając ciekawe kulinarne kombinacje. 

Przykładem takich smacznych eksperymentów jest tort piernikowy, którego bazą jest ciasto upieczone z dużą porcją puree z batatów z dodatkiem siemienia lnianego. Ciasto jest mięciutkie, wilgotne, aromatyczne i nie wymaga dodatkowego nawilżania. Nadzienie to domowa konfitura, u nas niezwykła czeremcha z czekoladą, której przygotowanie wymaga jesiennych wędrówek do lasu (ale jest tego warta), z dodatkiem owoców czarnej porzeczki macerowanych w alkoholu (w wersji dla dorosłych), które zostały po wyrobie Crème de cassis, oraz prosty krem mascarpone z masą krówkową. Znakomitą dekoracji tortu są świąteczne pierniczki, które upiekliśmy dzień wcześniej.
Pierniczki użyte do dekoracji jak i sam tort ozdobiliśmy naturalnymi posypkami Decorada Delecta.




12/13/2015

Świąteczne pierniczki na choinkę i prezenty

Świąteczne pierniczki na choinkę i prezenty
Święta to czas dzielenia się i obdarowywania najbliższych. Jednak prezenty nie zawsze muszą być drogie i zakupione w sklepie. Samodzielnie przygotowane i udekorowane przez dzieci pierniczki mogą apetycznie ozdobić świąteczne drzewko lub rodzinny stół. 
Małe korzenne ciasteczka, aromatyczne, kolorowe i ręcznie zdobione naturalnymi posypkami będą idealnym, autorskim upominkiem.
  


12/03/2015

Proste przepisy na świąteczne włoskie dania

Proste przepisy na świąteczne włoskie dania
Bożonarodzeniowe menu we Włoszech jest bardzo wystawne, składa się z wielu potraw i jest uzależnione od regionu, miasta, a nawet konkretnych domów.

Na zaproszenie Monini Polska oraz Barilla mieliśmy okazję poczuć magię włoskich świąt i ugotować wybrane potrawy w nowym wydaniu podczas warsztatów zorganizowanych w Akademii Kulinarnej Whirlpool. W tą podróż kulinarna zabrał nas Marco Ghia szef Akademii, znakomity kucharz i rodowity Włoch. 

W ciągu kilku godzin przygotowaliśmy: 
oliwki z Ascoli z tuńczykiem; lasagne z dorsza z bazyliowym pesto; cielęcinę w sosie tuńczykowym; krem z ciecierzycy z rozmarynem i krewetkami w brandy; a na deser pyszną babeczkę z Panettone i gorzką czekoladą. 

Do przygotowania potraw użyliśmy oliwy extra vergine Monini, ale wcześniej przeszliśmy szkolenie połączone z testowaniem oliwy dostępnej na polskim rynku. W ten sposób mogliśmy poznać walory smakowe i aromaty różnych gatunków i dobrać najbardziej odpowiednie do przyrządzenia potraw.    

Niżej znajdziecie wszystkie przepisy. Zachęcamy do gotowania i testowania tych niezwykłych smaków :)


Babeczkę z Panettone i gorzką czekoladą

12/01/2015

Hotel od kuchni. Mercure Racławice Dosłońce Conference & SPA

Hotel od kuchni. Mercure Racławice Dosłońce Conference & SPA
Wśród malowniczych wzgórz Wyżyny Miechowskiej, w odległości zaledwie 50 kilometrów od tętniącego życiem i owianego smogiem Krakowa, znajduje się Hotel Mercure Racławice Dosłońce Conference and Spa****. 
Swoim gościom oferuje nie tylko komfortowe noclegi i wyjątkowe centrum SPA ale również liczne atrakcje i możliwość aktywnego wypoczynku wokół obiektu oraz pobliskie atrakcje turystyczne. 
Dla miłośników turystycznego zwiedzania min. Małopolski Szlak Bożogrobców z Bazyliką Grobu Bożego w Miechowie, miejsce historycznej bitwy pod Racławicami, Dworek Zacisze oraz malownicze młyny doliny Szreniawy. Dla aktywnych sportowo - kort tenisowy, boisko do siatkówki plażowej, golf, rowery, nordic walking, aqua aerobic, jazdę konną i wiele innych. 

Copyright © 2016 Szczypta SmaQ , Blogger