11/29/2015

Udziec jagnięcy w ziołowej kruszonce z sosem śliwkowym

Udziec jagnięcy w ziołowej kruszonce z sosem śliwkowym
Pracujemy nad prostymi daniami, które można podać na co dzień i od święta. Znakomita jagnięcina w chrupiącej ziołowej panierce to nasz faworyt. Można ją podać bezpośrednio z piekarnika z dodatkiem pieczonych ziemniaków, warzyw lub ryżu a pozostałą cześć serwować po przestudzeniu w formie zimnych przystawek lub pajdy chleba wiejskiego z plastrem pieczystego.
Do posypki dodaliśmy orzeźwiającą skórkę otartą z pigwy, dobra będzie też skórka cytryny. Kropką nad "i" będzie przepyszny sos śliwkowy na czerwonym winie.
Wszystkie potrzebne produkty kupiliśmy nie wychodząc z domu w sklepie internetowym Frisco.pl, wygodna alternatywa nie tylko dla weekendowego i przedświątecznego stania w kolejkach :) 


11/23/2015

Prosta tarta marcepanowa ze śliwkami

Prosta tarta marcepanowa ze śliwkami
Prosty deser z soczystymi śliwkami pachnący migdałami i do tego zawsze wychodzi :)
Wystarczy posypać cukrem pudrem różanym lub waniliowym, albo podać z gorącym sosem owocowym.

Polecamy :)


11/10/2015

Focaccia z pomidorkami koktajlowymi i rozmarynem

Focaccia z pomidorkami koktajlowymi i rozmarynem
Focaccia z pomidorkami koktajlowymi i rozmarynem. Proste i pyszne domowe pieczywo w stylu włoskim... nie ma się co rozpisywać :) Polecamy!


11/09/2015

Gravlax z wiśniówką, sosem chrzanowym z kiszonymi burakami i jadalną ziemią

Gravlax z wiśniówką, sosem chrzanowym z kiszonymi burakami i jadalną ziemią
Gravlax z wiśniówką, znakomita przekąska na co dzień i od święta, pomysł na świąteczne danie, podany z sosem jogurtowo-chrzanowym z dodatkiem kiszonych buraków. Czasami znakomite potrawy są bardzo proste w przygotowaniu, czemu częściej nie podawać ich na stół?

Sprawdźcie ten przepis koniecznie :)


11/03/2015

Roladki z polędwiczki ze śliwkami i orzechami zapiekane w kremowych batatach z jarmużem

Roladki z polędwiczki ze śliwkami i orzechami zapiekane w kremowych batatach z jarmużem
Zdrowe i smaczne potrawy, wszyscy takie lubi zwłaszcza jak je ktoś dla nas przygotuje i poda do stołu. Ooch! :)

Aromatyczne i apetyczne roladki z polędwiczki ze świeżymi śliwkami i orzechami włoskimi zapiekane w kremowych batatach z jarmużem, to potrawa zdrowa i prosta w przygotowaniu. Słodkie ziemniaki, które z ziemniakami nie mają nic wspólnego, już wieki temu jadali Inkowie, do tego równie zdrowy jarmuż, intensywnie zielony dzięki blanszowaniu, soczysta chuda polędwiczka faszerowana śliwkami i orzechami włoskimi, wszystko doprawione tymiankiem i czosnkiem niedźwiedzim. Do użytych produktów SyperFood można dodać intensywnie pomarańczowe płatki nagietków, które mają właściwości lecznicze i pięknie się komponują z pozostałymi składnikami. 


Przygotowanie potrawy nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych, ale koniecznie sprawdźcie, czy Wasze patelnie posiadają rączki przystosowaną do używania w piekarniku! Patelnię do niskotłuszczowego smażenia oraz przystosowane do używania w piekarniku można nabyć w internetowym sklepie www.sklep.dajar.pl





11/02/2015

Ośmiornica z bitą śmietaną Cafe de Paris

Ośmiornica z bitą śmietaną Cafe de Paris
Uwielbiamy owoce morza, są smaczne, proste w przygotowaniu i często przywołują wakacyjne wspomnienia gorących plaż, lazurowej wody, kameralnych kolacji nad brzegiem oceanu... a że lubimy sobie powspominać :), zwłaszcza jak za oknem zimno, szaro i ponuro, wciąż poszukujemy nowych sposobów na zjedzenie morskich przysmaków. 

Dzisiejsza propozycja to ugotowana ośmiornica (przepis) podana z ziołową bitą śmietaną Cafe de Paris, sosem winno czosnkowym i mizerią z ogórka i rzodkiewki. Prosta i efektowna przekąska, którą można podać w muszlach po przegrzebkach.
Śmietanę ubijamy z gotową mieszanką ziół, która skomponował Freddy Dumont w roku 1941 w "Cafe de Paris" w Genewie. Przyprawę można używać do sosów, dipów, masła, ryb, warzyw i sałatek.
Mizeria z ogórka i rzodkiewek zamiast śmietany tym razem z olejem krokoszowym Oleofarm.



Copyright © 2016 Szczypta SmaQ , Blogger