Raspberry Daiquiri to Daiquiri z dużą porcją malin. Drink powinien być serwowany w kieliszku do martini ale w Hawanie podaje się go w tym co akurat znajduje się na wyposażeniu baru :).
10/30/2015
10/29/2015
Piña colada
Piña colada to karaibski koktajl alkoholowy, w podstawowej wersji mieszanka rumu, soku z ananasa i śmietanki kokosowej.
Serwowany w szklance typu hurricane na krótkiej nóżce.
Serwowany w szklance typu hurricane na krótkiej nóżce.
10/28/2015
Cuba Libre [przepis]
Cuba Libre to koktajl alkoholowy o przewrotnej nazwie, który wymyślono w Hawanie. Mieszanka rumu z colą aromatyzowana limonką z dużą porcją lodu . Tak jak Mojito powinien być serwowany w wysokiej szklance z grubym dnem typu highball.
10/28/2015
Kartacze Joanny Jakubiuk
Kolejny przepis Joanny Jakubiuk sprawdzony podczas ziemniaczanych warsztatów kulinarnych zorganizowanych przez Europlant. Podlaskie kartacze faszerowane dwoma rodzajami mięsa podane z wysmażonym boczkiem. Możecie je przygotować także tylko z wieprzowiny a zamiast boczku podać sos czosnkowy lub tzatziki.
10/27/2015
Koktajl Daiquiri
Daiquiri to popularny drink alkoholowy na bazie białego rumu i syropu cukrowego lub cukru zmiksowanego z lodem. Po raz pierwszy podano go w 1937 r. w legendarnym barze El Floridita w Hawanie. Daiquiri w wersji Papa Doble (z podwójnym rumem) często pijał Hemingway - wiedział co dobre ;).
Drink powinien być serwowany w kieliszku do martini.
Drink powinien być serwowany w kieliszku do martini.
10/26/2015
Mojito w Hawanie [przepis]
Mojito, najsłynniejszy drink na bazie rumu pochodzący z Kuby. Serwowany w wysokich szklankach z grubym dnem, w których zmieści się dużo lodu oraz łatwo i bezpiecznie zgnieść miętę.
10/26/2015
Pączki drożdżowo ziemniaczane [przepis], fotorelacja z warsztatów kulinarnych "Znaj Ziemniaki"
14 października gotowaliśmy ze znawczynią kuchni regionalnych Joanną Jakubiuk, szefową kuchni restauracji Masuria Arte w Staczach. Warsztaty kulinarne "Znaj Ziemniaki" zorganizowała firma produkująca sadzeniaki Europlant, w studiu kulinarnym Little Chef w
Warszawie.
Na warsztat poszło kilka odmian ziemniaków w trzech typach kulinarnych. Koniec z ziemniaczaną nudą! jest nadzieja, że coraz częściej będziemy je spotykać na straganach i sklepowych pułkach a sprzedawcy doradzą nam, które odmiany wybrać żeby poprawić walory smakowe i estetyczne naszych potraw.
W trakcie warsztatów przygotowaliśmy kartacze, brosaniki i babkę ziemniaczaną z brokułami, a na deser słodkie rogaliki ziemniaczane i proste pączki drożdżowo ziemniaczane, na które podrzucamy Wam przepis poniżej :)
Na warsztat poszło kilka odmian ziemniaków w trzech typach kulinarnych. Koniec z ziemniaczaną nudą! jest nadzieja, że coraz częściej będziemy je spotykać na straganach i sklepowych pułkach a sprzedawcy doradzą nam, które odmiany wybrać żeby poprawić walory smakowe i estetyczne naszych potraw.
W trakcie warsztatów przygotowaliśmy kartacze, brosaniki i babkę ziemniaczaną z brokułami, a na deser słodkie rogaliki ziemniaczane i proste pączki drożdżowo ziemniaczane, na które podrzucamy Wam przepis poniżej :)
10/24/2015
Weekendowe śniadanie w 15 minut. Pasta z wędzonej makreli na grzance
Chrupiące śniadanie w 15 minut, grzanki z pastą z wędzonej makreli z kremowym serkiem i chrupiącymi dodatkami... na szybko, na śniadanie lub kolację, na przekąskę koktajlową, na raz :).
10/22/2015
Ostrygi à la Rockefeller w Tajlandii
Ostrygi à la Rockefeller w Tajlandii to nasza ostrygowa wariacja w stylu tajskim :), smakuje równie dobrze co pierwowzór.
Ostrygi sparzone w sosie własnym, sos azjatycki z jarmużem i chrupiąca panierka z cytryną i pietruszką. Bez wątpienia ostrygi à la Rockefeller w Tajlandiibędą będą częstym gościem na naszym stole.
Ostrygi sparzone w sosie własnym, sos azjatycki z jarmużem i chrupiąca panierka z cytryną i pietruszką. Bez wątpienia ostrygi à la Rockefeller w Tajlandiibędą będą częstym gościem na naszym stole.
10/21/2015
Pieczone burgery z dorsza i batatów z pietruszkowym pesto
Pieczone burgery z dorsza i batatów to nasza ulubiona wersja kotletów. Są pyszne, proste i same się pieką :). Do podania w bułce, z ziemniakami, frytkami, jak to lubi. Znakomicie smakują z domowym pesto pietruszkowym.
10/21/2015
Pesto z natki pietruszki i suszonych pomidorów
Pesto pietruszkowe samo zdrowie :) inspirowane dietą śródziemnomorską. Pesto z natki pietruszki można zrobić na bazie oleju krokoszowego, oliwy z oliwek, oleju z awokado, oleju z orzechów laskowych lub innych olei tłoczonych na zimno z kolekcji Oleje Świata firmy Oleofarm. Wystarczy dodać sok z cytryny, sól i pieprz lub przygotować bogatszą wersję z dodatkiem słonecznika, migdałów, innych świeżych ziół.
Spróbujcie także z suszonymi pomidorami. W kilka sekund macie pyszne smarowidło do pieczywa, sos do makaronu lub dodatek do innych potraw np. do pieczonych burgerów z dorsza i batatów.
Spróbujcie także z suszonymi pomidorami. W kilka sekund macie pyszne smarowidło do pieczywa, sos do makaronu lub dodatek do innych potraw np. do pieczonych burgerów z dorsza i batatów.
10/19/2015
Ekspresowa pizza z ziołowym sosem bolońskim i serem feta w 20 minut
Pizza do przygotowania w ekspresowym tempie, jak tylko posiada się potrzebne składniki :). Zachowajcie przepis, bo może się bardzo przydać, zwłaszcza przy niezapowiedzianych gościach :)
10/17/2015
Sałatka ziemniaczana z łososiem i sosem pistacjowym
Fioletowe ziemniaki odkryliśmy osiem lat temu na rynku małego miasteczka w Peru - ojczyźnie ziemniaka. Widok worków napełnionych fioletowymi cudeńkami stojącymi obok worków napełnionych kolorowymi kukurydzami, egzotycznymi roślinami i wieloma innymi odmianami ziemniaków wywołał ogromne zdumienie. Sprzedawcy wiedzieli wszystko o ziemniakach i z wielką wprawą dobierali odpowiednie do planowanej potrawy. Na naszych krajowych targowiskach królował wówczas anonimowy ziemniak.
Bez wątpienia Peruwiańczycy uwielbiają to warzywo :), nawet do zamawianych w restauracjach potraw z ryżem lub makaronem zazwyczaj dostawaliśmy frytki lub ziemniaki gotowane :).
Kilka lat później sytuacja nie uległa zbyt dużej zmianie. Choć coraz częściej w naszych sklepach można znaleźć ziemniaki z oznaczeniem typu kulinarnego sprzedawcy nadal niewiele wiedzą o odmianach, które sprzedają. Poniekąd to także nasza - konsumentów wina, bo nie domagamy się tych informacji od nich kupując to co jest, "na chybił trafił", w efekcie czego nie zawsze wiemy co wyjmiemy z garnka :)
Dla ułatwienia ściągawka oraz pyszna sałatka z fioletowych ziemniaków, dostępnych w Polsce :)
Typy kulinarne ziemniaków
Typ A - sałatkowy:
Miąższ po ugotowaniu pozostaje zwięzły, ziemniak daje się łatwo pokroić w kostkę czy plastry, które nie rozpadną się w potrawie. Ziemniaki dobre na sałatki, do zup i smażenia.
Odmiany: Anouschka, Belana, Regina
Typ B - ogólnoużytkowy
Miąższ po ugotowaniu jest dość zwarty, ale łatwo go rozgnieść. To ziemniaki najlepsze do gotowania, do mięs i sosów.
Odmiany: Vineta, Bellarosa, Catania, Red Sonia, Jelly, Marabel, Elfe
Typ C - mączysty
Ziemniak po ugotowaniu łatwo się rozsypuje. Dobre na placki, puree, frytki i do pieczenia.
Odmiany: Augusta, Omega, Agria, Jurata, Honorata
Bez wątpienia Peruwiańczycy uwielbiają to warzywo :), nawet do zamawianych w restauracjach potraw z ryżem lub makaronem zazwyczaj dostawaliśmy frytki lub ziemniaki gotowane :).
Kilka lat później sytuacja nie uległa zbyt dużej zmianie. Choć coraz częściej w naszych sklepach można znaleźć ziemniaki z oznaczeniem typu kulinarnego sprzedawcy nadal niewiele wiedzą o odmianach, które sprzedają. Poniekąd to także nasza - konsumentów wina, bo nie domagamy się tych informacji od nich kupując to co jest, "na chybił trafił", w efekcie czego nie zawsze wiemy co wyjmiemy z garnka :)
Dla ułatwienia ściągawka oraz pyszna sałatka z fioletowych ziemniaków, dostępnych w Polsce :)
Typy kulinarne ziemniaków
Typ A - sałatkowy:
Miąższ po ugotowaniu pozostaje zwięzły, ziemniak daje się łatwo pokroić w kostkę czy plastry, które nie rozpadną się w potrawie. Ziemniaki dobre na sałatki, do zup i smażenia.
Odmiany: Anouschka, Belana, Regina
Typ B - ogólnoużytkowy
Miąższ po ugotowaniu jest dość zwarty, ale łatwo go rozgnieść. To ziemniaki najlepsze do gotowania, do mięs i sosów.
Odmiany: Vineta, Bellarosa, Catania, Red Sonia, Jelly, Marabel, Elfe
Typ C - mączysty
Ziemniak po ugotowaniu łatwo się rozsypuje. Dobre na placki, puree, frytki i do pieczenia.
Odmiany: Augusta, Omega, Agria, Jurata, Honorata
10/15/2015
„POLSKIE MIĘSO - Ambrozja Smaku”, warsztaty kulinerne dla Ambasadorów
7 października 2015 r. w kompleksie barokowo-klasycystycznym Pałącu w Jabłonnie zorganizowane zostały bardzo ciekawe warsztaty kulinarne pod nazwą „POLSKIE MIĘSO - Ambrozja Smaku", nad którymi Patronat Honorowy objął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Marek Sawicki. Do udziału w wydarzeniu zostali zaproszeni przedstawiciele korpusu dyplomatycznego z całego świata, akredytowani w Polsce, w tym Ambasadorowie i ich Małżonki. Celem wydarzenia była promocja polskiego mięsa drobiowego.
Organizatorem spotkania był Związek „Polskie Mięso”. Za smaczną stronę odpowiadał znakomity Szef Kuchni i restaurator Artur Moroz z restauracji Bulaj. Do wykwintnych potraw serwowano polskie wina, o których opowiadał Tomasz Prange-Barczyński z Magazynu WINO , Cydr Chyliczki oraz typowo polskie trunki - nalewki, którymi częstował sam Karol Majewski, właściciel Nalewek Staropolskich.
Oczywiście w takim miejscu i przy tak wyjątkowej okazji nie mogło zabraknąć informacji o polskich książkach kucharskich i kuchni staropolskiej oraz pięknych upominków - rozpoznawalnej na całym świecie ceramiki z Zakładów Ceramicznych "Bolesławiec".
10/15/2015
Zapiekanka z brokułów w 30 minut
Kolejna prosta i szybka w przygotowaniu propozycja obiadowa lub na ciepłą kolację, "samo robiąca się" zapiekanka z brokułów.
10/14/2015
Co jest w tej torebce? Jak powstają produkty suche do gotowania marki Knorr.
Jak powstają produkty marki Knorr? Na to pytanie starali się odpowiedzieć i zaprezentować na żywo eksperci marki podczas konferencji prasowej zorganizowanej 8 października w Warszawie w restauracji Boathouse.
10/14/2015
Tarta ze szpiakiem, grzybami i chorizo
Jesienna tarta ze szpinakiem, grzybami i chorizo, do przygotowania z grzybów leśnych lub przez cały rok z pieczarek lub boczniaków. Na ciepłą kolację lub zimny lunch do pracy, no chyba że należycie do tych szczęśliwców, którzy w pracy posiadają kuchenkę :)
10/08/2015
Pieczony schab z jabłkami
Apetyczne danie, dobre na codzienny obiad i uroczyste przyjęcie. Proste w przygotowaniu nawet dla osób, które omijają kuchnię szerokim łukiem twierdząc, że nawet wodę przypalą :), składniki również ogólnodostępne.
Polecamy :)
Polecamy :)
10/05/2015
Francuska tarta grzybowa z dwoma serami w 35 minut
Prosta, pyszna i szybka w przygotowaniu tarta francuska z aksamitnym farszem pachnącym grzybami i tymiankiem... czego chcieć więcej :). Kilka składników a efekt znakomity, polecamy na ciepło i zimno, choć najlepiej smakuje na ciepło. Można ją podać solo z lampką wina, lub jako dodatek do zupy.
Do jej przygotowania będzie potrzebne gotowe ciasto na tartę lub ciasto kruche, w ten sposób maksymalnie skrócicie czas przygotowania, ale jeśli Wam się nigdzie nie śpieszy możecie samodzielnie przygotować ciasto np. wg. tego przepisu...
Sery i inne francuskie specjały do kupienia w sklepach Lidl Polska podczas Tygodnia Kuchni Francuskiej (od 5 października).
Do jej przygotowania będzie potrzebne gotowe ciasto na tartę lub ciasto kruche, w ten sposób maksymalnie skrócicie czas przygotowania, ale jeśli Wam się nigdzie nie śpieszy możecie samodzielnie przygotować ciasto np. wg. tego przepisu...
Sery i inne francuskie specjały do kupienia w sklepach Lidl Polska podczas Tygodnia Kuchni Francuskiej (od 5 października).
10/02/2015
Domowy ocet pomidorowy z macierzanką
Ocet pomidorowy można zrobić niejako przy okazji przygotowywania innych przetworów, gdzie zostają nam "pomidorowe resztki", jak np. pełne witamin skórki i miąższ przy produkcji domowego ketchupu. Można go wzbogacić mieszanką ziół lub tak jak w tym przepisie jednym gatunkiem - macierzanką.
Domowy ocet pomidorowy jest znakomitym, aromatycznym i dość ekskluzywnym dodatkiem do sałatek i potraw wytrawnych, do przygotowania przy niewielkich nakładach pracy za kilka groszy :). W sklepach dość często można znaleźć pomidorowe maceraty tj. octy aromatyzowane pomidorami, ciekawe dodatki kulinarne, dość drogie i mające niewiele wspólnego ze 100% octem pomidorowym, wystarczy poczytać etykiety :)
Domowy ocet pomidorowy jest znakomitym, aromatycznym i dość ekskluzywnym dodatkiem do sałatek i potraw wytrawnych, do przygotowania przy niewielkich nakładach pracy za kilka groszy :). W sklepach dość często można znaleźć pomidorowe maceraty tj. octy aromatyzowane pomidorami, ciekawe dodatki kulinarne, dość drogie i mające niewiele wspólnego ze 100% octem pomidorowym, wystarczy poczytać etykiety :)
10/01/2015
Rosti dyniowe, marynowany indyk z patelni i ostry sos czekoladowy oraz fotorelacja z dyniowych warsztatów
Na farmie dyni w Powsinie pod koniec września odbyły się warsztaty kulinarne w towarzystwie marek TABASCO i Kikkoman. Od ilości dyń można było dostać dyniowego zawrotu głowy, wszystkie takie piękne, każdą chciałoby się przytulić i zabrać do domu:). Pod okiem fachowców uczestnicy warsztatów przygotowali smakowite potrawy: sałatkę z pieczonej dyni; wędzony krem dyniowy ze smażonymi kaparami i chipsem z dojrzewającej szynki; rybę w kruszonce z pestek dyni na potrawce z soczewicy; dyniowe proziaki z kwaśną śmietaną i śliwkowym toffi oraz rosti dyniowe i marynowanego indyka z patelni z ostrym sosem czekoladowym.
Dziś polecamy przepis na rosti czyli placuszki dyniowe podane z marynowanym indykiem i ostrym sosem czekoladowym.
Dziś polecamy przepis na rosti czyli placuszki dyniowe podane z marynowanym indykiem i ostrym sosem czekoladowym.