7/31/2015

Spritz po polsku

Spritz po polsku
Spritz po polsku czyli pyszny koktajl na bazie Cydru Green Mill z polskich jabłek (zamiast prosecco)  i naturalnego syropu z krajowej jarzębiny, który zastępuje popularny aperol :). Bez wątpienia jest to przepis, w którym można pokochać goryczkę zawartą w jarzębinie.
Znakomicie orzeźwia w upalne dni, przyda się również podczas wieczornej imprezy. Możecie go przygotować w wersji mniej lub bardziej alkoholowej.  Spritz po polsku dobrze się komponuje z owocami, w tym przepisie z pomarańczą i morelą.

7/30/2015

Shake z nerkowców, moreli i szpinaku

Shake z nerkowców, moreli i szpinaku
Jeśli macie już mleko z nerkowców to polecam przygotować pyszny koktajl z moreli, szpinaku i mleka nerkowcowego... samo zdrowie :)

7/30/2015

Mleko z nerkowców

Mleko z nerkowców
Kto jeszcze nie wie jak smakuje mleko z nerkowców to zachęcam do przygotowania porcji. Mleko z nerkowców jest bardziej delikatne w porównaniu z innymi roślinnymi. Można je dokładnie zblendować i rozcieńczyć, można też mleko przecedzić przez ściereczkę a z pozostałej masy przygotować znakomity kremowy ser nerkowcowy. Mleko z nerkowców można słodzić, solić i aromatyzować przyprawami.

Polecam :)


7/29/2015

Zimna kalafiorowa z musem jabłkowo-bazyliowym i pikantnym olejem

Zimna kalafiorowa z musem jabłkowo-bazyliowym i pikantnym olejem
Chłodnik kalafiorowy, zimna zupa dla ochłody... dla odmiany :)



7/28/2015

Tarta śliwkowa z kremem budyniowym, mleczkiem kokosowym i tymiankiem

Tarta śliwkowa z kremem budyniowym, mleczkiem kokosowym i tymiankiem
Śliwki z tymiankiem oraz krem z budyniu i mleczka kokosowego, do tego filiżanka kawy, herbaty lub szklanka mleka... polecam :)


7/27/2015

III Targi Książki Kulinarnej

III Targi Książki Kulinarnej
Kolejna ciekawa impreza - III Targi Książki Kulinarnej, organizowane przez Martę Gessler i Qchnię Artystyczną, już za nami.  

Trzecią edycja była skoncentrowana wokół idei "doświadczania" - wiedzy i umiejętności kulinarnych oraz doznań związanych z jedzeniem. Na odwiedzających targi czekali eksperci i pasjonaci gotowania, szefowie kuchni i restauratorzy, blogerzy kulinarni, autorzy książek i magazynów o gotowaniu, wystawy, pokazy, degustacje... i dobre jedzenie.

7/26/2015

Syrop jarzębinowy

Syrop jarzębinowy
Jarzębina to znakomity surowiec do wyrobu dżemów, konfitur i leczniczych wywarów. Ogólnie dostępna, bezpłatna, doskonałe źródło witaminy C i beta-karotenu. Należy do tych roślin, które leczą i wzmacniają organizm. Wypad za miasto to dobra okazja na poszukanie drzewek oblepionych jaskrawymi koralami w miejscach niezanieczyszczonych, z dala od zakładów przemysłowych i dróg.

Syrop jarzębinowy to kolejny pomysł na przerobienie owoców jarzębiny, na głowę bije wszelkie przemysłowe syropy smakowe. Można go dodawać do ciepłych i zimnych napoi. Nawet lekko wyczuwalna goryczka może być jego wielką zaletą, która znakomicie sprawdzi się w koktajlach i drinkach do których zazwyczaj dodajemy aperol. Syrop jarzębinowy możemy również wzbogacić dodatkiem ziół, przypraw lub innych owoców. Owoce obgotowane w syropie i sam syrop można przechowywać w lodówce.

Dojrzałe owoce przed przerobieniem trzeba zmrozić w zamrażarce. Ja zbieram całe kiści z kawałkiem gałązki, płuczę w zimnej wodzie i zamrażam na dwa dni. Po tym czasie zamrożone owoce odrywam od kiści, ale można je też oderwać przed mrożeniem.

7/23/2015

Hotel od kuchni. SPA Dr Irena Eris Krynica Zdrój

Hotel od kuchni. SPA Dr Irena Eris Krynica Zdrój
Dzięki Bosch Home Polska, a dokładniej dzięki zdobyciu głównej nagrody w wSPAniale zmiksowanym konkursie, wybraliśmy się do Hotelu SPA Dr Irena Eris Krynica Zdrój, gdzie Janusz Myjak Szef Kuchni prowadzi warsztaty kulinarne w ramach Akademii Gotowania.

Tematem warsztatów miało być sushi i dania Dalekiego Wschodu. Sushi uwielbiam jednak jego przygotowanie nigdy nie było moją mocną stroną, tym większa radość z możliwości podszkolenia się pod okiem specjalisty.
Sam Hotel SPA Dr Irena Eris Krynica Zdrój odwiedzaliśmy po raz kolejny więc nadarzyła się okazja sprawdzenia, czy nadal oferuje wysokie standardy obsługi gości jakie pamiętaliśmy z przed kilku lat oraz spojrzenia na niego przez pryzmat kuchni :) .


7/23/2015

Zielony falafel z bobu, zielonej soczewicy i kaszy jaglanej z sosem tahini

Zielony falafel z bobu, zielonej soczewicy i kaszy jaglanej z sosem tahini
Falafele to propozycja pysznej przekąski nie tylko dla wegan. Zazwyczaj robię je z ciecierzycy jednak na sklepowych półkach zieleni się bób więc polecam także zielone falafele przygotowane z bobu, zielonej soczewicy, kolendry, natki pietruszki i kaszy jaglanej. Kotleciki z chrupiącą skórką i miękkim środkiem pachnące aromatycznymi przyprawami, w wersja light (pieczone w piekarniku). Do tego znakomity sos tahini oraz mizeria z rzodkiewek i ogórków.

Falafele można jeść na ciepło lub zimno, odgrzewać w piekarniku oraz przechowywać w lodówce do 3 dni.


7/22/2015

Ciasto lawendowe z jagodami i sosem truskawkowym

Ciasto lawendowe z jagodami i sosem truskawkowym
Placek z jagodami zawsze jest pyszny :) Najczęściej aromatyzujemy go wanilią, dla odmiany proponuję wanilię zastąpić kwiatami lawendy. Można to zrobić dodając do ciasta domowy cukier lawendowy lub suszone kwiaty zmielić z cukrem, wystarczy młynek do kawy.

Ciasto z jagodami dobrze smakuje z sosem truskawkowym do przygotowania ze świeżych lub mrożonych truskawek lub w wersji ekspresowej (tak jak w tym przepisie) z konfitury truskawkowej.


7/21/2015

Wakacyjny obiad w 15 minut. Farfalle w rustykalnym stylu.

Wakacyjny obiad w 15 minut. Farfalle w rustykalnym stylu.
Najlepsze kurki to te świeże i najlepiej prosto z lasu :). Już są więc pora na kilka prostych przepisów z tymi pysznymi grzybami. Dziś pierwsza propozycja - rustykalna pasta z kurkami, dynią Hokkaido, prosciutto, gorgonzolą, rozmarynem i jabłkowym akcentem Cydr Green Mill. Szybki obiad lub kolacja pachnąca lasem :) Nie przeciągajcie gotowania, dynia i grzyby nie powinny być rozgotowane.


7/19/2015

Pasta z czarnych oliwek i bobu

Pasta z czarnych oliwek i bobu
Proste i bardzo udane połączenie domowej tapenady z czarnych oliwek z bobem. Świetnie się sprawdza przy niezapowiedzianych gościach, na letnie śniadanie, kolację i jako przystawka.

Znakomita pasta do chleba, chrupiących grzanek lub wytrawnych placuszków.


7/16/2015

Lawendowa jaglanella z kaszy jaglanej z jaglaną czekoladą i jagodami

Lawendowa jaglanella z kaszy jaglanej z jaglaną czekoladą i jagodami
Jaglanella to aksamitny krem z kaszy jaglanej do podania na ciepło lub zimno z dowolnymi dodatkami, na słodko lub w wersji wytrawnej.  Znakomity deser i/lub śniadanie ze świeżymi lub suszonymi owocami, orzechami, ziołami lub jadalnymi kwiatami - zdrowa alternatywa dla nutelli. Wyśmienita przystawka z suszonymi pomidorami lub wędzonym łososiem. Z chłodzącymi dodatkami (np. miętą) przyniesie przyjemne orzeźwienie w upalne dni, a z chilli, imbirem, kardamonem lub cynamonem przyjemnie ogrzeje kiedy słupek rtęci zacznie spadać. Jedynym ograniczeniem przy komponowaniu tego dania jest nasza wyobraźnia :).

Dziś propozycja lekkiego deseru aromatyzowanego lawendą i miętą z pysznymi jagodami i jaglaną czekoladą, bez cukru, bez glutenu.


7/15/2015

Wegańskie ceviche z pieczarek

Wegańskie ceviche z pieczarek
Podróżując po Peru miałam okazję poznać wiele egzotycznych roślin jadalnych, ciekawe odmiany ogólnie znanych warzyw, oraz jeść znakomite potrawy, m.in. peruwiańskie ceviche de corvina przygotowywane z surowych ryb. Okazało się, że można przygotować także wersję wegańską :). Oryginalny przepis pochodzi z bloga Kuchnia Peruwiańska, gdzie gotują pasjonaci Ameryki Południowej i kuchni peruwiańskiej. Po małej modyfikacji dziś u nas na blogu.

Podstawą dobrego ceviche z ryb lub owoców morza są świeże produkty, a ich zdobycie nie zawsze jest proste. Wersja wegańska przygotowana z pieczarek smakuje znakomicie i nie ma większych problemów z zakupem świeżych.

Wegańskie ceviche jest idealną przekąską na upalne dni, lekkie, orzeźwiające, aromatyczne i przygotowuje się je w ciągu kilkunastu minut bez tracenia czasu na stanie w kuchni. Kwaskowa marynata cytrynowo-limonkowa z kolendrą i chilli i słodycz gotowanej kukurydzy. Jestem oczarowana przepisem i smakiem :)

Polecam!


7/14/2015

Wakacyjny obiad. Dziki ryż z młodymi warzywami i łosoś z sosem agrestowym

Wakacyjny obiad. Dziki ryż z młodymi warzywami i łosoś z sosem agrestowym
Kolejna propozycja lekkiego,wakacyjnego dania, dziki ryż z młodymi warzywami i sosem agrestowym. Można go podać z dowolnymi dodatkami, w przepisie z  łososiem gotowany na parze ale mogą to być inne ryby, chuda wieprzowina, wołowina lub drób wg. własnych upodobań, lub bez dodatków jako sałatkę na ciepło lub zimno.
Sałatka z dzikiego ryżu jest świetną alternatywą dla kanapek zabieranych do pracy na drugie śniadanie lub lunch.

7/10/2015

Tatar z kaszy gryczanej i karmelizowanych buraków, truskawki, mozzarella di bufala

Tatar z kaszy gryczanej i karmelizowanych buraków, truskawki, mozzarella di bufala
Lekkie, pełne smaków i zdrowe danie. Letnia przekąska na zimno, ciepły lunch lub kolacja. Kasza gryczana ugotowana na sypko z dodatkiem oliwy z pierwszego tłoczenia podana ze słodkimi buraczkami, najpierw upieczonymi później karmelizowanymi w miodzie. Dobrze się komponują z truskawkami i mozzarellą di Bufala, którą to jest produkowana z mleka bawolego, zawiera więcej wapnia i białka niż mozzarella z mleka krowiego, a mniej cholesterolu.

7/09/2015

Crème de cassis, likier z czarnych porzeczek

Crème de cassis, likier z czarnych porzeczek
Wyjątkowy domowy trunek, polska wersja słynnego Crème de cassis, likieru produkowanego w Burgundii. Znakomity upominek dobry na różne okazje, nie tylko na gwiazdkę. Jest podstawą wielu koktajli ale można też go sobie popijać w czystej postaci ;)

Macerowane owoce, pozostałe po produkcji, są znakomitym dodatkiem do ciast, deserów, sałat, sosów (przepisy).

Polecam :)


7/07/2015

Hotel od kuchni. SPA Dr Irena Eris Wzgórza Dylewskie.

Hotel od kuchni. SPA Dr Irena Eris Wzgórza Dylewskie.
Trochę relaksu w hotelowym spa, jakieś zabiegi, dużo zwiedzania i kuchnia regionalna. Tak zapowiadał się weekendowy wypad na Mazury do Hotelu SPA Dr Irena Eris Wzgórza Dylewskie

Malowniczo położony wśród morenowych wzniesień pięciogwiazdkowy hotel kusi gości urokliwą lokalizacją, nowoczesnym centrum spa oraz bogatą ofertą Kosmetycznego Instytutu, będącego wizytówką hotelu. Nas najbardziej interesowała jednak kuchnia, z której hotel również słynie - dwie restauracje, w tym jedna z rekomendacją Slow Food Polska i Gault & Millau Polska.

Jako event designer odwiedzam kilkadziesiąt hoteli w ciągu roku i nie ukrywam, że zawsze mam nadzieję znaleźć w nich namiastkę domu i warunki, w których można się wyciszyć i odpocząć. Jako blagierka kulinarna nieustannie tropię ciekawe smaki. Niestety, w praktyce w obydwu przypadka bywa różnie.



7/05/2015

Chłodnik błyskawiczny i aromatyczny

Chłodnik błyskawiczny i aromatyczny
Jak zrobić aromatyczny chłodnik w 10 sekund? To bardzo proste :) Wystarczy przygotować zapas cudownej mikstury - domowego kwasu z buraka (przepis). Kwas dojrzewa przez tydzień w temperaturze pokojowej, później można go przechowywać miesiącami w lodówce i na bieżąco używać do przygotowywania pysznych i zdrowych zup i napoi chłodzących. W trakcie kiszenia rozwijają się smaki i aromaty czosnku, ziół i przypraw, które dodacie do kiszenia. Jednak zapewniam Was, że w lodówce nie postoi nawet przez tydzień bo zawsze ma wielu amatorów.

Gotowy kwas wystarczy dodać do schłodzonego jogurtu, kefiru lub zsiadłego mleka i w ciągu kilku sekund mamy znakomity napój chłodzący z dużą zawartością witamin i soli mineralnych. Dodając pokrojony koperek, rzodkiewki, ogórki itp. mamy zupę na zimno.

7/04/2015

Sernik brzoskwiniowo-lawendowy na spodzie oreo

Sernik brzoskwiniowo-lawendowy na spodzie oreo
Pyszny i aromatyczny deser wakacyjny na zimno. Soczyste owoce, subtelny aromat lawendy, lekka konsystencja sernika i chrupiący, mocno kakaowy spód oreo. Bardzo udane połączenie, znakomite na upalne dni oraz żeby uczcić ponad 4000 fanów na facebooku :)

Dziękujemy Wam Kochani :)



7/04/2015

Lemoniada lawendowa z ogórkiem

Lemoniada lawendowa z ogórkiem
Ciepło, bardzo ciepło :)
Dla ochłody bardzo orzeźwiająca lemoniada z ogórków, macierzanki i lawendy, która nie tylko pięknie wygląda i pachnie ale też jest ziołem, którym można aromatyzować napoje, desery, makarony, potrawy z mięsa i ryb.
Kilka kropli oliwy lub oleju dodanych do lemoniady poprawią przyswajanie witamin.

Polecam i pozdrawiam chłodno ;)

7/01/2015

Hummus z bobu

Hummus z bobu
Rewelacyjne połączenie bobu z sezamem i curry. Znakomita pasta śniadaniowa lub przystawka do podania z pieczywem, podpłomykami, chlebkami naan lub nachosami. Świetnie smakuje także jako pasta do makaronu i dip do warzyw.
Hummus z bobu jest lżejszy i mniej wymagający w przygotowaniu niż hummus z cieciorki.

Copyright © 2016 Szczypta SmaQ , Blogger