Nalewka z kumkwatów przypomina likier kumkwatowy, bardzo popularny na Korfu. Znakomity dodatek do deserów i kawy. Już po 2 miesiącach można ją degustować, choć jak to z nalewkami im starsza tym lepsza ;) Po zlaniu nalewki do butelek zostają nam pyszne macerowane owoce, które można dodawać do ciast, deserów i sosów mięsnych. Można je przechowywać w słoiczku choć z własnego doświadczenia wiem, że po kilku dniach nie ma już nić do przechowania :).
1/30/2015
Nalewka z kumkwatów
Nalewka z kumkwatów przypomina likier kumkwatowy, bardzo popularny na Korfu. Znakomity dodatek do deserów i kawy. Już po 2 miesiącach można ją degustować, choć jak to z nalewkami im starsza tym lepsza ;) Po zlaniu nalewki do butelek zostają nam pyszne macerowane owoce, które można dodawać do ciast, deserów i sosów mięsnych. Można je przechowywać w słoiczku choć z własnego doświadczenia wiem, że po kilku dniach nie ma już nić do przechowania :).
1/28/2015
Kopytka jaglane z zielonym groszkiem, na szybko.
Pyzy, kluski, pierogi, wszystkie chętnie jedzone przez moją rodzinę. Wystarczy bułka zrumieniona na maśle, dobra oliwa, domowy sos lub sałatka żeby przygotować szybką przekąskę lub dodatek do dania głównego. Jakby nie było Kuchnia Polska kluską stoi. Bardzo często szukam inspiracji w starych przepisach i przygotowuję lżejsze i zdrowsze wersje popularnych potraw. Do moich ulubionych zamienników należy kasza jaglana. Świetnie się sprawdza w deserach, wypiekach, plackach, no i oczywiście w kluskach. Jaglana zawiera dużo łatwo przyswajalnego białka, witamin z grupy B, żelaza i miedzi, nie zawiera glutenu, nie uczula i nie zakwasza organizmu... i jest ogólnie dostępna :)
Kopytka jaglane to prosty sposób na zagospodarowanie kaszy pozostałej z obiadu. Kaszę można też ugotować w jednym rondlu razem z mrożonym groszkiem, ograniczając czas przygotowania i ilość użytych naczyń. Dobrze smakują i z wody i z patelni.
1/26/2015
Łatwe pączki z serkiem nadziewane konfiturą
Ekspresowe i proste, domowe pączki z serkiem homogenizowanym, nadziewane konfiturą lub ulubionym kremem. Przypominają popularne oponki. W moim domu zawsze przygotowywane z dodatkiem mocnych domowych nalewek.
Używając naturalnie aromatyzowanego cukru pudru dodatkowo można im nadać nuty wanilii, róży (przepis), pomarańczy, lawendy itd. Po usmażeniu, jeszcze ciepłe pączki szprycuje się domową konfiturą lub kremem (np. budyniowym) przy pomocy strzykawki, największej jaką można kupić w aptece. Tym razem użyłam konfitury dyniowo-pomarańczowej z imbirem oraz domowego limoncello (przepis).
1/24/2015
Jak zrobić gładki hummus
Jak się okazuje jest prosta metoda na zrobienie gładkiego hummusu, wystarczy zastosować tajemniczy składnik. Znały go już nasze babcie i używały do gotowania warzyw strączkowych i przy robieniu pasty fasolowej. Wystarczy ciecierzycę ugotować z dodatkiem sody (niektórzy dodają ją także do moczenia), by znacznie skrócić czas przygotowań, a do miksowania dodać mocno schłodzony sok z cytryny lub wodę.
Humus jedzą żydzi, muzułmanie,
chrześcijanie i inni :). Podstawowa wersja to gotowana cieciorka, pasta
sezamowa tahini, czosnek, sok z cytryny, sól i woda. W zależności od regionu
mogą zmieniać się dodatki lub proporcje użytych składników, a że można go jeść
na śniadanie, obiad i kolację warto wypracować własną metodę przygotowywania
tej niezwykłej pasty w wersji "bez konserwantów". Ja często podaję hummus z dodatkiem oleju z awokado lub oleju w którym były marynowane suszone pomidory.
Najbardziej popularne dodatki to oliwa z oliwek, kumin, zatar, sumak, chili,
pieprz, słodka papryka, oregano, posiekana pietruszka lub kolendra, prażone ziarna, awokado,
suszone pomidory. Żeby zrobić wersję "lżejszą" można hummus zmiksować
z pieczonymi lub gotowanymi warzywami (dynią, burakiem, marchewką, pomidorami...).
Za jednym razem można przygotować kilkudniowy zapas domowej, aromatycznej i sycącej pasty, którą można przechowywać do 5 dni w lodówce.
1/22/2015
Jogurtowa Panna Cotta z kokosowym kumkwatem
Włoski klasyk w odchudzonej wersji jogurtowej, podany z kumkwatem karmelizowanym z likierem kokosowym na bazie rumu (Malibu).
Można go podać także z różnymi sosami, np. z sosem kumkwatowym. Wystarczy do owoców dodać więcej płynu i gotować do czasu uzyskania gęstego sosu.
1/19/2015
Mule w tajskim sosie kokosowym z sosem chili
Owoce morza i kokosy
to produkty ogólnie dostępne w Tajlandii, stąd też połączenie bardzo popularne i
lubiane. Z dodatkiem aromatycznych ziół i pikantnych przypraw dają ciekawe
wrażenia smakowe. Tajskie potrawy z
reguły mają neutralny smak, czasami wręcz mdławy. Można je doprawić wg. własnych upodobań,
dosłodzić, dosolić sosem rybnym, zakwasić sokiem z limonki lub użyć prostego
sosu chili (równie popularnego co sos rybny). Pikantne przyprawy są używane w dużych
ilościach, ponieważ poza walorami smakowymi posiadają właściwości
bakteriobójcze. Po kilku tygodniach
jedzenia dużych ilości chili znacznie wzrosła moja tolerancja pikantnych
potraw, dlatego w przepisie proponuję indywidualne doprawienie sosem chili,
którego podstawą są małe pikantne papryczki czerwone i/lub zielone, sos rybny,
cukier, sok z limonki i woda. Można też dodać świeży czosnek, imbir, trawę
cytrynową, liście lub kawałki limonki.
Do przygotowywania
dań orientalnych polecam (w miarę możliwości) używanie świeżych azjatyckich ziół,
przypraw, grzybów, owoców i warzyw, które można kupić w sklepach z żywnością
orientalną lub na osiedlach zamieszkiwanych przez Azjatów (np. Wólka Kosowska k/Warszawy).
1/16/2015
Dekorowanie kawy, inspiracje z Tajlandii
Spacerując promenadą nad sztucznym jeziorem, w małym miasteczku Phayao na północy Tajlandii, można trafić do uroczej kawiarenki serwującej chińskie herbaty i pyszną kawę. Zamawiając late w gratisie dostaje się przepiękne dekoracje, wykonywane sosami smakowymi i wykałaczką. Nie jeden barista może pozazdrościć talentu :)
1/16/2015
Fasolowa truflowa z kiełkami pora i prosciutto
Fasola jest bogatym źródłem białka, witamin i minerałów, na niedobór których jesteśmy narażeni zwłaszcza jesienią i zimą. Utrzymuje w organizmie równowagę kwasowo-zasadową, wzmacnia serce, układ nerwowy i mózg, poprawia koncentrację i zapamiętywanie. Fasolowa z dodatkiem ziół i pikantnych przypraw może poprawić humor i sprawić, że temperatura otoczenia wzrośnie o kilka stopni :).
Aromatyczna fasolowa
truflowa będzie rewelacyjnie smakowała przygotowana z moczoną fasolą jak i z
fasolą z puszki. Dodatek oliwy aromatyzowanej białą truflą zmieni nudną zupę w
wykwintne danie, które możecie ugotować w ciągu 15 minut. Dodatkowo oliwa
zapobiegnie atakom głodu, a przez to podjadaniu i efektowi jo-jo, o czym powinny pamiętać osoby
na diecie i zainteresowane zdrowym odżywianiem.
Z białą truflą
znakomicie łączy się smażone prosciutto i ostre kiełki pora. Zamiast szynki
możecie dodać małe ziołowe grzanki lub kromkę opieczonego wiejskiego chleba.
Aksamitny krem,
chrupiąca szynka, aromatyczna oliwa i pikantne przyprawy. Spróbujcie
koniecznie.
1/14/2015
Łosoś z kaparami w sosie winno-maślanym
Banalnie proste i szybkie danie, pachnący kaparami i tymiankiem łosoś otulony sosem winno-maślanym.
Świetnie smakuje zarówno z ryżem, ziemniakami jak i warzywami z wody. Moja rodzina uwielbia wariant z ziemniaczkami opiekanymi z tymiankiem. Jeśli lubicie dania bardziej wyraziste i pikantne przyrumienicie na oliwie 1-2 papryczki pepperoni lub chili przekrojone wzdłuż (3-4 min.), po usunięciu papryczek usmażyć na oliwie łososia.