środa, 16 grudnia 2015

Świąteczny barszcz z kiszonymi i pieczonymi burakami

Świąteczny barszcz z buraków nie musi być czerwony :) Wystarczy, że ukisisz buraki odmiany Chioggia, i wywar buraczany połączysz z lekkim wywarem grzybowym z leśnych grzybów lub shitake (cenionymi za właściwości lecznicze) jak u nas.
Możesz też pójść o krok dalej i przygotować zupę krem zamiast "czystego" barszczu, Ty wybierasz :)


Porcje: 4
Czas przygotowania: 1 godz. 40 minut

Składniki:
  • 7 buraków odmiany Chioggia,
  • 600-800 ml kwasu buraczanego z buraków Chioggia lub ocet jabłkowy do smaku,
  • 1 pęczek włoszczyzny,
  • garść suszonych grzybów shitake,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1/2 papryczki chili bez pestek,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 2 liście laurowe, 
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu w ziarnach,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • sól do smaku.
Dodatkowo do posypania
  • orzeszki piniowe uprażone na suchej patelni,
  • chili w płatkach,
  • tymianek.
Przygotowanie:
  1. Shitake zalej 2 szklankami letniej wodą, odstaw na 30 minut. Warzywa z włoszczyzny obierz i pokrój w paski. W rondlu zagotuj litr wody, dodaj namoczone grzyby i przelaną przez gęste sitko wodę, w której się moczyły, dodaj włoszczyznę. Gotuj 20 minut, odcedź wywar przez sitko.
  2. Buraki wyszoruj, zawiń w folię aluminiową, wstaw do piekarnika nagrzanego na 200 stopni i piecz 50 minut.  
  3. Na oliwie podsmaż przez kilkanaście sekund posiekany czosnek i chili, dodaj buraki pokrojone w kawałki (mogą być razem ze skórą), duś 1-2 minuty.
  4. Do buraków dodaj wywar z grzybów, dopraw kwasem z buraków i solą, zmiksuj na gładką masę, ewentualnie dolej przegotowanej wody dla uzyskania pożądanej konsystencji.
  5. Przed podaniem podgrzej (nie gotuj), posyp prażonymi orzeszkami pini, płatkami chili i świeżym tymiankiem.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz