środa, 23 grudnia 2015

Pierogi z boczniakami i kiszoną kapustą duszoną w cydrze

Pierogi z rewelacyjnym farszem, kiszona kapusta duszona z cydrem, suszone jabłka, śliwki i borowiki oraz świeże boczniaki, którym możecie nadziać także naleśniki, krokiety, paszteciki i takie tam :) 
Ilość farszu w przepisie wystarczy do nadziania ok. 80 pierogów, jeśli nie potrzebujecie aż tylu pozostały farsz (lub pierogi) możecie zamrozić lub zmniejszyć ilość użytych składników. 



Składniki:
Farsz: 
  • 2 kg kiszonej kapusty (odciśniętej), 
  • 220 g suszonych śliwek bez pestek, 
  • 50 g suszonych jabłek, 
  • 500 ml cydru, 
  • 500 g boczniaków, 
  • 2 cebule, 
  • 2 garści suszonych borowików, 
  • 2 łyżki suszonego czosnku niedźwiedziego, 
  • 1 łyżeczka lubczyku, 
  • 2 liście laurowe, 
  • 5 ziaren ziela angielskiego, 
  • pieprz i sól do smaku, 
  • olej do smażenia. 

Ciasto (na ok. 40 pierogów): 
  • 550 g mąki pszennej, 
  • 250 ml bardzo ciepłej wody (nie wrzącej), 
  • 2 łyżki oleju Kujawski 3 ziarna, 
  • 1 jajko, 
  • 1 żółtko, 
  • mąka do podsypania ciasta. 


Przygotowanie:

Farsz 
  1. Grzyby zalej w rondlu wodą, mocz 30 minut, doprowadź do wrzenia i gotuj 30 minut. Ugotowane grzyby wyłów łyżką cedzakowa a wywar przecedź przez gęste sito. 
  2. Mocno odciśniętą kapustę posiekaj lub rozdrobnij robotem, zalej wywarem z grzybów i cydrem, duś na małym ogniu przez godzinę. 
  3. W między czasie posiekaj lub rozdrobnij robotem grzyby, śliwki i suszone jabłka, dodaj do kapusty i duś dalej przez 30 minut, mieszając od czasu do czasu.  
  4. Jeśli masz czas odstaw kapustę na noc i dokończ gotowanie następnego dnia. Jeśli nie masz czasu pomiń ten etap i kontynuuj gotowanie już bez przykrycia. 
  5. Na oleju podsmaż najpierw posiekaną cebulę, później posiekane boczniaki, przełóż do kapusty, dodaj przyprawy, wymieszaj duś 40-60 minut, dopraw do smaku, wystudź.  

Ciasto 
  1. W dużym rondlu zagotuj wodę z dodatkiem soli i łyżki oleju. 
  2. Do mąki dodaj pozostałe składniki, wymieszaj, przełóż na blat posypany mąką, zagnieć. Ciasto podziel na 2-3 porcje, każdą kolejno rozwałkuj na cienki płatwytnij krążki przy pomocy szklanki.  
  3. Na środku każdego połóż łyżeczkę farszu, zlep boki, gotuj w osolonej wodzie 2-3 minuty od wypłynięcia.
  4. Podaj na ciepło. Jeśli chcesz je przechowywać skrop je olejem co zapobiegnie sklejaniu i rozrywaniu ciasta.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz