11/29/2015

Udziec jagnięcy w ziołowej kruszonce z sosem śliwkowym

Pracujemy nad prostymi daniami, które można podać na co dzień i od święta. Znakomita jagnięcina w chrupiącej ziołowej panierce to nasz faworyt. Można ją podać bezpośrednio z piekarnika z dodatkiem pieczonych ziemniaków, warzyw lub ryżu a pozostałą cześć serwować po przestudzeniu w formie zimnych przystawek lub pajdy chleba wiejskiego z plastrem pieczystego.
Do posypki dodaliśmy orzeźwiającą skórkę otartą z pigwy, dobra będzie też skórka cytryny. Kropką nad "i" będzie przepyszny sos śliwkowy na czerwonym winie.
Wszystkie potrzebne produkty kupiliśmy nie wychodząc z domu w sklepie internetowym Frisco.pl, wygodna alternatywa nie tylko dla weekendowego i przedświątecznego stania w kolejkach :) 



Czas przygotowania: 130 minut


Składniki:
  • udziec jagnięcy bez kości ok. 1,5 kg,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 4 gałązki rozmarynu,
  • 4 gałązki tymianku,
  • 2 łyżki oliwy,
  • sól i pieprz.

Panierka:
  • 200 g białego pieczywa,
  • garść natki pietruszki,
  • skórka otarta z pigwy,
  • 2 łyżki posiekanych liści selera naciowego,
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
  • 4 gałązki tymianku,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku, 
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej,
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon. 

Sos winny z suszonymi śliwkami:
  • 300 ml czerwonego wina wytrawnego,
  • 200 ml bulionu drobiowego lub warzywnego,
  • 3 łyżki posiekanej czerwonej cebuli,
  • 6 suszonych śliwek kalifornijskich,
  • 2 łyżki tłuszczu z pieczenia,
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • sól i pieprz do smaku.




Przygotowanie:
  1. Oczyść mięso z błon. Zrób nacięcia czubkiem noża, w nacięcia włóż plastry czosnku. Mięso natrzyj solą i pieprzem, skrop oliwą. W rozcięciu po kości umieść rozmaryn i tymianek.
  2. Piekarnik rozgrzej do 170 stopni, mięso połóż na ruszcie, pod spodem umieść blachę na wytapiający się tłuszcz. Piecz 1,5 godziny, kilka razy polej mięso wytopionym tłuszczem.
  3. Przygotuj panierkę - pieczywo zmiksuj z ziołami, skórką z pigwy, mieloną papryką i oliwą.
  4. Wyjmij mięso, posmaruj wymieszaną musztardą, posyp kruszonką. Piecz dalej w temperaturze 60 stopni przez 30-40 minut.
Sos śliwkowy:
  1. Na tłuszczu zeszklij cebulę, dodaj pokrojone śliwki i pozostałe składniki, gotuj na średnim ogniu, zredukuj płyn o połowę.
  2. Przetrzyj przez sito na gładką masę, dopraw do smaku.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Szczypta SmaQ , Blogger