wtorek, 3 listopada 2015

Roladki z polędwiczki ze śliwkami i orzechami zapiekane w kremowych batatach z jarmużem

Zdrowe i smaczne potrawy, wszyscy takie lubi zwłaszcza jak je ktoś dla nas przygotuje i poda do stołu. Ooch! :)

Aromatyczne i apetyczne roladki z polędwiczki ze świeżymi śliwkami i orzechami włoskimi zapiekane w kremowych batatach z jarmużem, to potrawa zdrowa i prosta w przygotowaniu. Słodkie ziemniaki, które z ziemniakami nie mają nic wspólnego, już wieki temu jadali Inkowie, do tego równie zdrowy jarmuż, intensywnie zielony dzięki blanszowaniu, soczysta chuda polędwiczka faszerowana śliwkami i orzechami włoskimi, wszystko doprawione tymiankiem i czosnkiem niedźwiedzim. Do użytych produktów SyperFood można dodać intensywnie pomarańczowe płatki nagietków, które mają właściwości lecznicze i pięknie się komponują z pozostałymi składnikami. 


Przygotowanie potrawy nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych, ale koniecznie sprawdźcie, czy Wasze patelnie posiadają rączki przystosowaną do używania w piekarniku! Patelnię do niskotłuszczowego smażenia oraz przystosowane do używania w piekarniku można nabyć w internetowym sklepie www.sklep.dajar.pl





Porcje: 7
Czas przygotowania: 50 minut

Składniki:
  • 1 polędwiczka wieprzowa ok. 400 g,
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego,
  • 1 łyżka tłuszczu (smalec z gęsi, oliwa lub masło klarowane),
  • oliwa do posmarowania patelni.
Nadzienie:
  • 1/2 szklanki drobno posiekanych śliwek,
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich,
  • 2 łyżki powideł śliwkowych,
  • 1/2 łyżeczki skórki startej z pomarańczy,
  • 1/3 łyżeczki posiekanego tymianku,
  • szczypta cynamonu.  
Krem z batatów:
  • 1 batat ok. 400 g,
  • 150 g serka mascarpone,
  • 100 g startego sera żółtego Cheddar,
  • 100 g jarmużu bez grubych nerwów,
  • 100 ml wina białego wytrawnego,
  • 3 jajka,
  • 3 łyżki soku z cytryny, 
  • 1 łyża suszonego czosnku niedźwiedziego,
  • 1 łyżka posiekanego tymianku lub łyżeczka suszonego,
  • sól i pieprz do smaku, 
  • szczypta cukru do jarmużu.
Do przybrania:
świeże zioła i płatki nagietka.


Przygotowanie:
  1. Polędwiczkę naciąć wzdłuż pozostawiając ok. 8 mm nieprzecięte. Mięso rozłożyć jak książkę, każdą połówkę ponownie przeciąć wzdłuż nie docinając do końca, rozłożyć płasko, delikatnie rozbić dłonią tworząc płaski płat mięsa. Posmarować sosem sojowy.
  2. Orzechy uprażyć na suchej patelni, przestudzić i posiekać, dodać pozostałe składniki nadzienia, wymieszać, wyłożyć na mięso, zrolować w roladę, na końcach spiąć wykałaczkami.
  3. Roladę obsmażyć na patelni na rozgrzanym tłuszczu (po 1 minucie z każdej strony), przestudzić.
  4. Jarmuż porwany na mniejsze kawałki wrzucić do wrzącej wody z dodatkiem soli i cukru, gotować 3 minuty, przełożyć łyżką cedzakową do lodowatej wody, wystudzić, odsączyć na sicie.
  5. Bataty obrać, posiekać w drobną kostkę (ok. 8 mm), obsmażyć na tłuszczu po polędwiczce, dodać wino, sok z cytryny, sól i pieprz, dusić do miękkości ok. 10 minut. Lekko przestudzić, zmiksować razem z serkiem mascarpone, jajkami i przyprawami. 
  6. Do masy dodać odciśnięty jarmuż i połowę sera Cheddar, ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać i przełożyć na patelnię posmarowaną niewielką ilością oliwy.
  7. Roladę delikatnie pokroić na mniejsze kawałki. W masie batatowej zrobić wgłębienia, w każdym umieścić krążek rolady, wyrównać łyżką, posypać pozostałym serem.
  8. Piec 30 minut w 180 stopniach.




Ambitnie i zdrowo

1 komentarz:

  1. wygląda pysznie, ale nie mam takiej patelni. ale może coś wykombinuję i uda mi się zrobić to cudo :D

    OdpowiedzUsuń