poniedziałek, 23 listopada 2015

Prosta tarta marcepanowa ze śliwkami

Prosty deser z soczystymi śliwkami pachnący migdałami i do tego zawsze wychodzi :)
Wystarczy posypać cukrem pudrem różanym lub waniliowym, albo podać z gorącym sosem owocowym.

Polecamy :)



Porcja: forma o średnicy 25 cm 
Czas przygotowania: 90 minut lub 50 minut z gotowego ciasta 

Składniki: 
  • Ciasto na tarte z tego przepisu lub opakowanie ciasta na słodką tartę. 

Nadzienie: 
  • 150 g masy marcepanowej 
  • 100 g serka mascarpone, 
  • 50 g cukru, 
  • 2 jajka, 
  • 3 łyżki likieru Amaretto, 
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 
  • szczypta cynamonu 

Dodatkowo: 
  • 500 g śliwek, 
  • do posypania cukier puder różany lub zwykły. 
Przygotowanie:
  1. Ciasto przełóż do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 minut. 
  2. Zmiksuj wszystkie składniki nadzienia. 
  3. Na gorące ciasto wylej nadzienie i wyłóż śliwki pokrojone na ćwiartki, piecz w 175 stopniach przez 35 minut.
  4. Przestudź i posyp cukrem pudrem.

4 komentarze:

  1. mój mąż za marcepan dałby się pokroić ;)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marcepan... to co tygrysy lubią najbardziej ;), dziękuję za zaproszenie, już idę :)

      Usuń
  2. A czy bez likieru wyjdzie? Czy wtedy trzeba dodac jakis inny mokry skladnik?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można dodać 1/4 łyżeczki aromatu migdałowego :)

      Usuń