środa, 14 października 2015

Tarta ze szpiakiem, grzybami i chorizo

Jesienna tarta ze szpinakiem, grzybami i chorizo, do przygotowania z grzybów leśnych lub przez cały rok z pieczarek lub boczniaków. Na ciepłą kolację lub zimny lunch do pracy, no chyba że należycie do tych szczęśliwców, którzy w pracy posiadają kuchenkę :)




Czas przygotowania: 60 lub 130 minut

Składniki:

Ciasto kruche lub opakowanie gotowego ciasta:
  • 250 g mąki pszennej,
  • 150 g schłodzonego masła w kawałkach,
  • 1 łyżka zimnej wody,
  • 1 jajko,
  • masło do posmarowania formy,
  • płaska łyżeczka soli.
Farsz:
  • 250 g świeżych grzybów (leśnych lub pieczarek),
  • 250 g szpinaku (świeżego lub mrożonego),
  • 150 g chorizo,
  • 200 g miękkiego sera koziego lub serka mascarpone,
  • 100 g śmietany 30%,
  • 4 łyżki tartego parmezanu,
  • 3 jaja,
  • 1 łyżki posiekanej cebuli,
  • 1 łyżka posiekanego tymianku,
  • 2 ząbki czosnku posiekane,
  • 2 łyżki oliwy,
  • sól i biały pieprz.

Przygotowanie:

Ciasto:
  1. Mąkę wymieszać z solą, dodać zimne masło w kawałkach, jajko rozmącone z wodą, rozetrzeć palcami na kruszonkę. Zagnieść ciasto krótko wyrabiając, żeby się nie ogrzało, uformować kulę, zawinąć w folię i odstawić do lodówki na 30 minut.
  2. Ciasto rozwałkować na blacie posypanym mąką. Formę posmarować masłem, przełożyć ciasto do formy, docisnąć i przyciąć brzegi oraz ponakłuwać widelcem. Schłodzić w lodówce przez 30 minut. 
  3. Nagrzać piekarnik do 200 stopni, ciasto przykryć papierem do pieczenia, na wierzch wysypać fasolę lub kulki ceramiczne do pieczenia. Piec 15 minut, po upieczeniu usunąć papier i fasolę, przestudzić. 
Farsz:
  1. Szpinak umyć, odsączyć na sicie, pokroić nożem. Mrożony rozmrozić i odcisnąć z wody.
  2. Grzyby oczyścić, pokroić w grube plastry, chorizo pokroić w paski. Chorizo, cebulę i czosnek podsmażyć na patelni, przełożyć na talerz. 
  3. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać grzyby, smażyć na średnim ogniu do czasu aż odparuje woda (5-10 minut), przestudzić.
  4. Jaja, śmietanę i ser kozi zmiksować. Dodać chorizo, szpinak, grzyby, parmezan i tymianek, wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
  5. Farsz przełożyć na podpieczony spód. Piec w 180 stopniach ok. 40 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz