czwartek, 1 października 2015

Rosti dyniowe, marynowany indyk z patelni i ostry sos czekoladowy oraz fotorelacja z dyniowych warsztatów

Na farmie dyni w Powsinie pod koniec września odbyły się warsztaty kulinarne w towarzystwie marek TABASCO i Kikkoman. Od ilości dyń można było dostać dyniowego zawrotu głowy, wszystkie takie piękne, każdą chciałoby się przytulić i zabrać do domu:). Pod okiem fachowców uczestnicy warsztatów przygotowali smakowite potrawy: sałatkę z pieczonej dyni; wędzony krem dyniowy ze smażonymi kaparami i chipsem z dojrzewającej szynki; rybę w kruszonce z pestek dyni na potrawce z soczewicy; dyniowe proziaki z kwaśną śmietaną i śliwkowym toffi oraz rosti dyniowe i marynowanego indyka z patelni z ostrym sosem czekoladowym.
Dziś polecamy przepis na rosti czyli placuszki dyniowe podane z marynowanym indykiem i ostrym sosem czekoladowym.





Składniki:
  • 400g-500g piersi z indyka
  • 4 łyżki sosu sojowego Kikkoman
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny lub skórki z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta pieprzu
  • 500g dyni piżmowej
  • dymka lub kolendra
  • 1 łyżeczki soli
  • 2 łyżki cukru
  • mąka pszenna 
  • olej rzepakowy
  • 2 banany (opcjonalnie)
  • 2 łyżki masła (opcjonalnie)
  • kilka gałązek kolendry


Na sos czekoladowy:
  • 200ml mleka
  • 1 tabliczka czekolady deserowej lub gorzkiej
  • łyżki cukru muscovado lub miodu
  • 1 łyżka pulpy pomidorowej
  • szczypta cynamonu
  • TABASCO® Sauce


Wykonanie:
  1. Pierś z indyka pokrój na plastry o grubości 1-1,5cm. Zamarynuj w sosie sojowym Kikkoman i oleju rzepakowym. Odstaw na 1 godzinę lub nawet całą noc do lodówki. Dynię pokrój na paseczki lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Posyp odrobiną soli i cukru. Wymieszaj i odstaw na 30 minut. Po tym czasie dynia puści sok, ale NIE WYLEWAJ GO! Do dyni dosyp tyle mąki, aby powstało ciasto na placki.
  2. Placki smaż na oleju na złoty kolor.
  3. Czekoladę rozpuść w mleku, dodaj cukier, cynamon i pomidory. Podgotuj, a przed podaniem dopraw sosem TABASCO®.
  4. Plastry indyka usmaż krótko, aby wewnątrz był jeszcze soczysty.
  5. Wszystkie składniki skomponuj na talerzu.


Smacznego :)

Ryba w kruszonce z pestek dyni na potrawce z soczewicy

Sałatka z pieczonej dyni

Dyniowe proziaki z kwaśną śmietaną i śliwkowym toffi


  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz