wtorek, 27 października 2015

Koktajl Daiquiri

Daiquiri to popularny drink alkoholowy na bazie białego rumu i syropu cukrowego lub cukru zmiksowanego z lodem. Po raz pierwszy podano go w 1937 r. w legendarnym barze El Floridita w Hawanie. Daiquiri w wersji Papa Doble (z podwójnym rumem) często pijał Hemingway - wiedział co dobre ;).

Drink powinien być serwowany w kieliszku do martini.



Składniki:
  • 50 ml rumu Havana Club Añejo 3 años (100 ml w wersji Papa Doble),  
  • 20 ml soku z limonki, 
  • 2 łyżki cukru,
  • szklanka pokruszonego lodu,
  • 1/2 łyżeczki likieru Maraschino (opcjonalnie).

Przygotowanie:
  1. Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę przy pomocy blendera. Przełożyć do schłodzonego kieliszka.
lub



  1. Do shakera wlać 10 ml syropu cukrowego, sok z limonki i rum, dodać lód i dokładnie wymieszać energicznie potrząsając shakerem.
  2. Przelać do kieliszka.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz