czwartek, 3 września 2015

Zdrowy lunch do pracy w stylu azjatyckim w 25 minut

Jak często zdarza się Wam wyjść do pracy wypijając jedynie kawę? Jak często w ciągu dnia sięgacie po fastfoodowe jedzenie, bo tylko takie macie pod ręką? Najczęstszym wytłumaczeniem jest brak czasu i/lub brak zdolności kulinarnych. Tym czasem, sięgając po świeże produkty Marwit możecie w krótkim czasie przygotować pełnowartościowy, zdrowy lunch, pełen aromatów i smaków, który nie tylko zahamuje napady głodu i zapobiegnie wkładaniu sobie do ust śmieciowego jedzenia niewiadomego pochodzenia, to jeszcze dostarczy Wam dużą dawkę energii, witamin i składników odżywczych na dalszą część dnia.

Dzisiejsza propozycja to lunch w stylu azjatyckim inspirowany kuchnią tajską i japońską, które to świeżymi produktami stoją :)
Sałata raz, dwa, trzy, świeży sok ananasowy Marwit i superfood (wodorosty i sezam). Wystarczy dodać kawałki kurczaka i kromkę razowego pieczywa i ekspresowy lunch gotowy. Wegetarianie zamiast mięsa mogą użyć tofu lub pieczarek (polecam portobello).
Jednak podając ją z kaszą gryczaną (zamiast pieczywa) ugotowaną w soku jabłkowym z marwitkami dostarczymy naszemu organizmowi dużą porcję zdrowego błonnika, witamin i soli mineralnych. Sama kasza będzie nie do poznania i będzie smakować jak nigdy dotąd. Można ją jeść na ciepło i zimno.

Smacznie polecamy :)




Czas przygotowania: 25 minut
Porcje: 4

Składniki:

Kasza jabłkowo-bazyliowa
  • 500 ml świeżego soku jabłkowego Marwit, 
  • 250 ml kaszy gryczanej palonej,
  • 250 ml marchewek Marwitek pokrojonych w kostkę lub kulki,
  • 1 łodyga trawy cytrynowej,
  • 2 łyżki masła klarowanego,
  • 1/2 łyżeczki soli, 
  • garść listków bazylii.

Sałatka z wodorostami
  • opakowanie sałaty raz, dwa, trzy Marwit,
  • 1/3 szklanki suszonych wakame,
  • 100 ml świeżego sok ananasowego Marwit,
  • 50 ml oliwy,
  • 1 łyżka oleju sezamowego,
  • 1/2-1 chili,
  • 2 ząbki czosnku (opcjonalnie),
  • 1 łyżka prażonego sezamu,
  • 1 łyżeczka syropu z agawy lub płynnego miodu,
  • 2 łyżeczki jasnego sosu sojowego,
  • 1 łyżeczka sosu rybnego,
  • sok z cytryny i sól do smaku.

Kurczak po tajsku
  • pierś z kurczaka (podwójna),
  • 2 ząbki czosnku,
  • łodyga trawy cytrynowej,
  • 50 ml oliwy,
  • płatki chili (opcjonalnie).
Mieszanka przypraw do kurczaka (lub inna ulubiona)
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1/2 łyżeczki suszonego imbiru,
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
  • 1/2 łyżeczka ostrej papryki,
  • 1/2 łyżeczki mielonych ziaren kolendry,
  • 1/3 łyżeczki kurkumy,
  • 1/3 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego,
  • łyżeczka sezamu (opcjonalnie do posypania).



Dresing z wodorostami

Przygotowanie:

Kasza jabłkowo-bazyliowa
  1. W rondlu rozgrzać masło, wsypać kaszę gryczaną, trawę cytrynową lekko zmiażdżyć tłuczkiem do mięsa lub trzonkiem noża, dodać do kaszy, smażyć 2 minuty na małym ogniu ciągle mieszając. Marwitki pokrojone w kostkę (ok. 7x7 mm) lub wycięte kulkownicą dodać do kaszy i smażyć dalej minutę. 
  2. Do kaszy dodać sok jabłkowy i sól, wymieszać, gotować na małym ogniu 15-20 minut pod przykryciem. W trakcie gotowania NIE mieszać, kasza jest gotowa, gdy wchłonie sok i jest miękka. 
  3. Ugotowana kaszę wymieszać z listkami bazylii.


Kurczak po tajsku
  1. Mięso z kurczaka powinno mieć temperaturę pokojową. Każdy kawałek rozciąć na pół w celu uzyskania czterech cienkich płatów mięsa, pokroić w cienkie paski, wymieszać z przyprawami, odstawić na 5 minut.
  2. Zaromatyzować oliwę: na patelni rozgrzać oliwę razem z ząbkami czosnku przekrojonymi na pół i zmiażdżoną trawą cytrynową, podgrzewać minutę na średnim ogniu.
  3. Usunąć czosnek, zwiększyć ogień, smażyć mięso partiami po 1-2 minuty z każdej strony. Usmażone odsączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu, posypać sezamem i płatkami chili.
Sałatka z wodorostami
  1. Wodorosty zalać sokiem ananasowym, odstawić na 2 minuty. 
  2. Chili drobno posiekać, czosnek zetrzeć na tarce lub przecisnąć przez praskę, dodać oliwę, olej sezamowy, sos sojowy i rybny, syrop z agaw oraz prażony sezam, dokładnie wymieszać. Dresing przelać do wodorostów, wymieszać doprawić do smaku sokiem z cytryny i ewentualnie dosolić.
  3. Przed podaniem sałatę wymieszać z wodorostami.



Twój zdrowy lunchbox z Marwit

6 komentarzy: