9/11/2015

Dorada pieczona w folii podana z ziemniakami hasselback

Prosty przepis na lekki, zdrowy i szybki w przygotowaniu lunch lub kolację - to lubimy :) .
Dorada pieczona w folii z aromatycznymi warzywami, podana z rewelacyjnymi ziemniakami hasselback, które można zastąpić ryżem, kaszą lub opieczonymi grzankami.

Smacznego :)





Porcje: 2
Czas przygotowania: 30 minut

Składniki: 
  • 2 dorady wypatroszone,
  • 1 por,
  • 2 łodygi selera naciowego,
  • 1 łodyga trawy cytrynowej,
  • 1 cytryna,
  • 260 ml białego wina wytrawnego,
  • 2 łyżeczki sosu rybnego lub sojowego jasnego,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka posiekanego tymianku lub łyżeczka suszonego,
  • 1 łyżeczka syropu z agawy lub płynnego miodu,
  • oliwa,
  • sól morska i pieprz,
  • 2 łyżeczki masła,
  • koperek do posypania,
  • cząstki cytryny lub limonki do podania.

Ziemniaczki hasselback (przepis)
  • 2-4 ziemniaki średniej wielkości,
  • 3 łyżki smalcu gęsiego lub oliwy,
  • gałązki świeżego tymianku i rozmarynu,
  • sól i pieprz do smaku.



Przygotowanie:
  1. Ziemniaki przygotować zgodnie z przepisem (tu), położyć na natłuszczoną blachę. Jeśli ziemniaki są duże można je wcześniej podgotować (5-10 minut), wystudzić i dalej przygotować jak w przepisie.
  2. Czosnek posiekać i wymieszać z solą morską. Ryby umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem, nożyczkami odciąć płetwy, na każdym boku zrobić po 3 nacięcia, natrzeć solą z czosnkiem, na zewnątrz i w środku. 
  3. Z trawy cytrynowej usunąć końce pozostawiając 10 cm najgrubszej części, pokroić w jak najcieńsze plasterki. Por i seler pokroić w talarki (3 mm). W misce wymieszać trawę cytrynową, seler, por, sok z cytryny, syrop z agawy, 4 łyżki oliwy, sos rybny, tymianek, doprawić solą i pieprzem.
  4. Wymieszane warzywa równo rozłożyć na dwa kawałki folii aluminiowej (ok. 40cm), na warzywach położyć ryby, opruszyć pieprzem. Folię szczelnie zawinąć żeby nie wyciekał sos, przed całkowitym zamknięciem wlać wino.
  5. Ryby położyć obok ziemniaków, wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na 20 minut. 5 minut przed końcem rozchylić folię, na każdej rybie położyć łyżeczkę masła, piec dalej pod górną grzałką do zrumienienia.
  6. Ryby i warzywa przełożyć na talerze, posypać koperkiem, podać z ziemniakami i cząstkami cytryny.


        Naczynie do zapiekania Zakłady Ceramiczne "Bolesławiec" Sp. z o.o.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Szczypta SmaQ , Blogger