środa, 12 sierpnia 2015

Zupa jogurtowa z pęczakiem. Inspiracje Yotam Ottolenghi i Sami Tamimi

Gorąca zupa jogurtowa z pęczakiem to moje najnowsze odkrycie zainspirowane przepisem z książki Jerozolima. Sami autorzy zaczerpnęli pomysł z kuchni ormiańskiej i sefardyjskiej.

Zupa jest pyszna i szybka w przygotowaniu i mimo podania na ciepło znakomita na upały :)

Porcje: 3-4
Czas przygotowania: 25 minut

Składniki:
  • 800 ml wody,
  • 200 g greckiego jogurtu,
  • 100 g pęczaku,
  • pęczek świeżej mięty, posiekanej,
  • garść posiekanej natki pietruszki,
  • 10 listków bazylii,
  • 1 jajko,
  • 1 szalotka drobno posiekana,
  • 3 łyżki posiekanej dymki,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżeczka suszonej mięty,
  • sól i czarny pieprz.

Przygotowanie:
  1. Pęczak ugotować al dente w wodzie z dodatkiem soli (ok. 12-15 minut). Potrzebne będzie 600 ml wywaru razem z pęczakiem, jeśli jest mniej dolać wody.
  2. W między czasie szalotkę zeszklić na maśle razem z suszoną miętą, dodać do kaszy.
  3. Jajko ubić z jogurtem, dodać po jednej łyżce kaszy żeby jogurt i jajko zahartować, co zapobiegnie rozwarstwianiu się zupy. Przelać ciepły jogurt do rondla z zupą, ponownie zagotować na małym ogniu, cały czas mieszając. Dodać zioła i dymkę, doprawić do smaku.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz