środa, 5 sierpnia 2015

Halibut z witbierem i ziołowe łazanki z kurkami

Lekki letni obiad - delikatny halibut z plastrem chorizo duszony w piwie oraz łazanki z chrupiącymi kurkami i cytrynową macierzanką. Sezon warzywny w pełni więc proponuję dodać porcję młodych warzyw np. fasolkę szparagową gotowaną na parze.

Idealnym uzupełnieniem tego zestawu będzie schłodzone do 6°C piwo pszeniczne w stylu witbier, kwaśno-cierpkie nawiązujące do nut ziołowych i cytrusowych w potrawie,  wcześniej użyte do duszenia ryby.


Porcje: 2
Czas przygotowania: 35 minut

Składniki:

Halibut
  • 300 g płat halibuta ze skórą,
  • 1 cebula,
  • 300 ml piwa w stylu witbier,
  • 100 ml wody,
  • 2 plastry chorizo (opcjonalnie),
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu w ziarnach,
  • liść laurowy, 2 goździki, 5 ziaren ziela angielskiego,  
  • sól.
Łazanki z kurkami
  • 200 g kurek,
  • 200 g makaronu łazanki,
  • 1/2 cebuli,
  • 4 gałązek macierzanki cytrynowej (lub tymianku),
  • sok i skórka otarta z połowy cytryny,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • 3 łyżki oliwy,
  • sól i pieprz.
Do podania:

  • piwo w stylu witbier,
  • fasolka szparagowa gotowana na parze.
 


Przygotowanie:

Halibut

  1. Cebulę posiekać, dodać przyprawy zalać piwem i wodą, gotować na wolnym ogniu 20 minut. 
  2. Wywar odcedzić na sicie, przelać do rondla i zagotować. Do wrzącego wywaru włożyć dwa kawałki halibuta (skórą do dołu), na każdym położyć plaster chorizo pocięty w paski, oprószyć pieprzem, gotować pod przykryciem na wolnym ogniu 10 minut. Wierzch ryby powinien znajdować się nad wywarem.
  3. Ugotowaną rybę ostrożnie przełożyć łyżką cedzakową na talerz, podać z łazankami i fasolką ugotowaną na parze. 
Łazanki z kurkami
  1. Makaron gotować w osolonej wodzie 2 minuty krócej niż zaleca producent. Ugotowany zahartować zimną wodą i odcedzić na sicie.
  2. Cebulę drobno posiekać, zeszklić na oliwie. Kurki oczyścić, pokroić w plastry, mniejsze zostawić w całości. 
  3. Co cebuli dodać kurki i gałązki macierzanki, smażyć 3 minuty. Dodać sok z cytryny, sól i pieprz, dusić 7 minut. 
  4. Dodać skórkę z cytryny, natkę pietruszki i łazanki, wymieszać. Przed podaniem usunąć gałązki i posypać świeżymi listkami macierzanki.


Kulinarne inspiracje z Love Beer

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz