środa, 29 lipca 2015

Zimna kalafiorowa z musem jabłkowo-bazyliowym i pikantnym olejem

Chłodnik kalafiorowy, zimna zupa dla ochłody... dla odmiany :)



Porcje: 4
Czas przygotowania:  20 minut
  • 500 ml zsiadłego mleka,
  • jeden średni kalafior,
  • sól,
  • cukier,
  • piały pieprz,
  • gałka muszkatołowa.
Mus jabłkowy:
  • 3 polskie jabłka,
  • garść świeżej bazylii,
  • kilka listków stewii,
  • sok i skórka z połowy cytryny,
  • 1 łyżka masła (opcjonalnie),
  • szczypta soli.
Pikantny olej:
  • 250 ml oleju Kujawskiego 3 ziarna,
  • 2 czerwone papryczki peperoni,
  • łyżeczka płatków chili,
  • 1 ząbek czosnku.
Przygotowanie:

Pikantny olej

  1. Papryki pokroić na 5 mm kawałki, wrzucić do oleju razem z czosnkiem i płatkami chili, zagotować i trzymać na małym ogniu 3-4 minuty. Odstawić do ostygnięcia.

Zupa

  1. Różyczki kalafiora wrzucić na wrzącą wodę, gotować 2-3 minuty, odcedzić i przelać zimną wodą żeby przerwać gotowanie. 
  2. Zmiksować z zsiadłym mlekiem na gładki krem, doprawić gałką muszkatołową, solą, dużą ilością białego pieprzu i szczyptą cukru. Odstawić do schłodzenia.
  3. Zimną kalafiorową serwować z musem jabłkowo-bazyliowym, skropioną pikantnym olejem. 
Mus

  1. Jabłka obrać, wydrążyć, zmiksować na gładką masę z dodatkiem soku i skórki z cytryny, doprawić solą. 
  2. Pulpę zagotować w rondlu z dodatkiem 1/3 szklanki wody, dusić 10 minut na małym ogniu (pod koniec gotowania można dodać 1 łyżkę masła żeby zagęścić mus), wystudzić. Zimny mus zmiksuj z bazylią i stewią.

3 komentarze:

  1. Po przeczytaniu aż pociekła mi ślinka... Kalafior, mus jabłkowy, bazylia i chili-czosnkowa pikanteria - brzmi co najmniej bosko. Genialny pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzięki, już mi się trochę znudził ten z botwiny, choć Twój ostatni na kwasie z buraka też był rewelacyjny :)

    OdpowiedzUsuń