wtorek, 21 lipca 2015

Wakacyjny obiad w 15 minut. Farfalle w rustykalnym stylu.

Najlepsze kurki to te świeże i najlepiej prosto z lasu :). Już są więc pora na kilka prostych przepisów z tymi pysznymi grzybami. Dziś pierwsza propozycja - rustykalna pasta z kurkami, dynią Hokkaido, prosciutto, gorgonzolą, rozmarynem i jabłkowym akcentem Cydr Green Mill. Szybki obiad lub kolacja pachnąca lasem :) Nie przeciągajcie gotowania, dynia i grzyby nie powinny być rozgotowane.



Czas przygotowania: 15 minut

Składniki:
  • 250 g makaronu farfalle,
  • 200 g oczyszczonych kurek,
  • 200 g dyni Hokkaido,
  • 200 ml Cydr Green Mill,
  • 10 plastrów prosciutto,
  • sok i skórka otarta z 1 cytryny,
  • 1/2 białej cebuli,
  • 50 g gorgonzoli,
  • 3 gałązki rozmarynu,
  • 1 łyżka masła,
  • sól i grubo mielony pieprz,
  • oliwa,
  • świeże zioła do przybrania (na zdjęciach macierzanka cytrynowa).



Przygotowanie:

  1. Makaron wsypać do wrzącej wody z dodatkiem soli, gotować 4 minuty krócej niż zaleca producent.
  2. Cebulę posiekać, dynię razem ze skórą pokroić w drobną kostkę (ok. 0,5 cm), większe kurki podzielić na mniejsze kawałki, małe zostawić w całości. 
  3. W rondlu zeszklić cebulę na oliwie, dodać pokrojoną w paseczki szynkę i chwilę smażyć. Dodać kurki, dynię i gałązki rozmarynu smażyć 3 minuty. Następnie dodać Cydr Green Mill, sok z połowy cytryny, szczyptę soli i pieprzu, dusić ok. 5 minut aż płyn odparuje. 
  4. Łyżką cedzakową przełożyć makaron do sosu, podlać kilkoma łyżkami wody z makaronu, dodać gorgonzolę i dusić mieszając, do czasu aż ser się rozpuści. 
  5. Pod koniec gotowania doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny, dodać skórkę otartą z cytryny i masło, wymieszać, podać ze świeżymi ziołami. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz