7/14/2015

Wakacyjny obiad. Dziki ryż z młodymi warzywami i łosoś z sosem agrestowym

Kolejna propozycja lekkiego,wakacyjnego dania, dziki ryż z młodymi warzywami i sosem agrestowym. Można go podać z dowolnymi dodatkami, w przepisie z  łososiem gotowany na parze ale mogą to być inne ryby, chuda wieprzowina, wołowina lub drób wg. własnych upodobań, lub bez dodatków jako sałatkę na ciepło lub zimno.
Sałatka z dzikiego ryżu jest świetną alternatywą dla kanapek zabieranych do pracy na drugie śniadanie lub lunch.


Składniki:

Sałatka
  • 100 g Ryż Dziki Kupiec (1 torebka),
  • 3 młode marchewki,
  • 500 g bobu,
  • 1/2 czerwonej cebuli,
  • garść listków mięty,
  • sok i skórka otarta z cytryny,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 1/3 łyżeczki hot madras curry,
  • sól,
  • cukier.
Sos 
  • 2 garści agrestu,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 żółtko,
  • gałązka świeżego estragonu,
  • sól i biały pieprz.
Łosoś
  •  2 kawałki.
Do przybrania:
  • ugotowany i wyłuskany bób,
  • agrest,
  • zioła (w moim przepisie listki nasturcji, koperek),
  • jadalne kwiaty (kwiaty kolendry i helichrysum tall curry zwanej kocanką),



Przygotowanie:

Sos:
  1. W rondlu rozgrzać masło, dodać agrest, łyżkę wody i listki estragonu. Dusić na małym ogniu do miękkości. Przetrzeć przez sito, przełożyć na patelnię, dodać rozmącone żółtko i podgrzewać stale mieszając, nie gotować! Doprawić do smaku solą i białym pieprzem. Jeśli agrest będzie zbyt kwaśny dodać szczyptę cukru lub odrobinę miodu.
Sałatka ryżowa

  1. Marchewki obrać, pokroić na paski przy pomocy obieraka do warzyw. W rondlu zagotować wodę z dodatkiem soli i łyżeczki cukru. Włożyć marchewki, gotować 2 minuty, przełożyć łyżką cedzakową do lodowatej wody, wystudzić, odsączyć na sicie.
  2. Do wody po marchewce wsypać umyty bób, doprowadzić do wrzenia i gotować 7 minut. Przełożyć łyżką cedzakową do lodowatej wody, wystudzić i obrać.
  3. Ryż włożyć do wrzątku z dodatkiem soli, gotować 30 minut. Ugotowany odsączyć i wysypać z torebki.
  4. Cebulę drobno posiekać, zeszklić na oliwie, dodać curry, ryż, skórkę cytryny, blanszowane warzywa i podgrzać. Wymieszać z posiekaną miętą, doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
  5. Przed podaniem polać sosem i przybrać.
Łosoś: 
  1. Łososia oprószyć solą i pieprzem, gotować na parze 10-15 minut (czas uzależniony od wielkości gotowanych kawałków). 

Smacznego :)

Gotuj w zdrowym stylu

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Szczypta SmaQ , Blogger