niedziela, 19 lipca 2015

Pasta z czarnych oliwek i bobu

Proste i bardzo udane połączenie domowej tapenady z czarnych oliwek z bobem. Świetnie się sprawdza przy niezapowiedzianych gościach, na letnie śniadanie, kolację i jako przystawka.

Znakomita pasta do chleba, chrupiących grzanek lub wytrawnych placuszków.



Składniki:
  • 250 g bobu,
  • 1 średni słoik czarnych oliwek z pestkami,
  • ok. 80 ml oliwy,
  • 1 chilli,
  • 1 łyżka kaparów,
  • łyżka posiekanej kolendry lub mięty,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki octu balsamicznego,
  • sól i pieprz,
  • 1 łyżeczka cukru,
Do podania:
  • surowe pieczarki skropione sokiem z limonki,
  • dowolne pieczywo.


Deseczki  MeryLu handmade

Przygotowanie:
  1. Oliwki wypestkować (rozgnieść nożem, usunąć pestkę) zmiksować na gładką masę. Dodać drobno posiekaną chili, kapary i zioła, czosnek przeciśnięty przez praskę (lub starty na tarce), oliwę i ocet, wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowaną tapenadę można odstawić do lodówki na kilka godzin, żeby smaki się połączyły.
  2. Bób gotować 10 minut we wrzącej wodzie z dodatkiem soli i cukru. Przełożyć łyżką cedzakową do wody z lodem, wystudzić, odsączyć na sicie, obrać, rozgnieść widelcem.
  3. Połączyć obie pasty w proporcji wg. własnych upodobań i doprawić do smaku.
  4. Pieczarki obrać, pokroić na cienkie plastry, skropić sokiem z limonki, podać do pasty.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz