czwartek, 16 lipca 2015

Lawendowa jaglanella z kaszy jaglanej z jaglaną czekoladą i jagodami

Jaglanella to aksamitny krem z kaszy jaglanej do podania na ciepło lub zimno z dowolnymi dodatkami, na słodko lub w wersji wytrawnej.  Znakomity deser i/lub śniadanie ze świeżymi lub suszonymi owocami, orzechami, ziołami lub jadalnymi kwiatami - zdrowa alternatywa dla nutelli. Wyśmienita przystawka z suszonymi pomidorami lub wędzonym łososiem. Z chłodzącymi dodatkami (np. miętą) przyniesie przyjemne orzeźwienie w upalne dni, a z chilli, imbirem, kardamonem lub cynamonem przyjemnie ogrzeje kiedy słupek rtęci zacznie spadać. Jedynym ograniczeniem przy komponowaniu tego dania jest nasza wyobraźnia :).

Dziś propozycja lekkiego deseru aromatyzowanego lawendą i miętą z pysznymi jagodami i jaglaną czekoladą, bez cukru, bez glutenu.


Czas przygotowania: 20 minut + moczenie i chłodzenie

Składniki:
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej Kupiec, 
  • 1/2 szklanki odtłuszczonego mleka kokosowego,
  • 1/2 szklanki orzechów nerkowca,
  • 10 świeżych daktyli bez pestek (do posłodzenia),
  • 2-4 łyżki korabu lub ciemnego kakao,
  • 200-400 g jagód,
  • 5 kwiatów lawendy,
  • 1 gałązka mięty,
  • skórka otarta z połowy pomarańczy,
  • szczypta chilli,
  • szczypta soli.
Do przybrania:
  • kwiaty lawendy i listki mięty.

Przygotowanie:
  1. Orzechy i daktyle namoczyć w zimnej wodzie na kilka godzin (najlepiej na całą noc).
  2. Następnego dnia odsączyć na sicie, podzielić na dwie części. 
  3. Połowę mleka kokosowego zagotować z miętą i lawendą, wystudzić pod przykryciem. Usunąć gałązki, dodać po jednej części orzechów, daktyli i połowę kaszy. Zmiksować na gładki krem (ok. 10-15 minut przy pomocy robota). Jeśli chcemy uzyskać rzadszą konsystencję dodać trochę wody, w której moczyły się orzechy. Do kremu dodać jagody, wymieszać łyżką, rozlać do pucharków i schłodzić w lodówce.
  4. Z pozostałych składników przygotować jaglaną czekoladę: zmiksować mleko, kaszę, daktyle, korab i skórką z pomarańczy z dodatkiem chilli i soli. Czekoladę rozlać na masę z jagodami, schłodzić lub od razu podać. Przed podaniem przybrać miętą i kwiatami lawendy.

Gotuj w zdrowym stylu

2 komentarze: