środa, 22 lipca 2015

Ciasto lawendowe z jagodami i sosem truskawkowym

Placek z jagodami zawsze jest pyszny :) Najczęściej aromatyzujemy go wanilią, dla odmiany proponuję wanilię zastąpić kwiatami lawendy. Można to zrobić dodając do ciasta domowy cukier lawendowy lub suszone kwiaty zmielić z cukrem, wystarczy młynek do kawy.

Ciasto z jagodami dobrze smakuje z sosem truskawkowym do przygotowania ze świeżych lub mrożonych truskawek lub w wersji ekspresowej (tak jak w tym przepisie) z konfitury truskawkowej.




Czas przygotowania: 40 minut Składniki:
  • 220 g mąki orkiszowej jasnej lub pszennej,
  • 4 jajka,
  • 1/2-3/4 szklanki cukru trzcinowego,
  • 6 łyżek oleju,
  • 2 łyżki maślanki,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka suszonych kwiatów lawendy,
  • 350 g jagód,
  • 1 łyżeczka mąki,
  • masło do posmarowania formy,
  • cukier puder do posypania ciasta.
Sos truskawkowy:
Do przybrania:
  • świeże zioła i kwiaty jadalne (na zdjęciach mięta i płatki monardy)


Ceramika Żaneta Jędral Pracownia autorska
Przygotowanie:
  1. Jagody umyć, przebrać, odsączyć na sicie i/lub ręczniku papierowym. Kwiaty lawendy zmielić z cukrem na puder w młynku do kawy. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Formę posmarować masłem, piekarnik nagrzać do 195 stopni (grzanie dół-góra).
  2. Jajka ubić z lawendowym cukrem pudrem (ok. 7 minut mikserem). Dodać olej i maślankę, ubijać dalej kilka sekund. 
  3. Do masy dodać mąkę, wymieszać łopatką, przelać do formy. Jagody oprószyć mąką, rozsypać na ciasto. Piec 30 minut w 195 stopniach.
  4. Wyjąć z piekarnika, jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem, przed podaniem przybrać ziołami i/lub jadalnymi kwiatami.   
  5. Przygotować sos truskawkowy: konfiturę rozcieńczyć przegotowaną zimną wodą z dodatkiem soku z cytryny.


4 komentarze: