czwartek, 4 czerwca 2015

Weekendowe śniadanie. Gofry ziołowe z kwiatami czarnego bzu i owocami

Moja niezawodna gofrownica MGO-13 firmy MPM przeszła pomyślnie kolejny test. Tym razem wysmażyłam gofry z ciasta z kwiatami czarnego bzu i borówkami amerykańskimi. Gofry są świetne w tej wersji a z dodatkiem truskawek, jagód kamczackich, borówek lub domowych konfitur "wymiatają" :)




Składniki:
  • 1 i 1/2  szklanki mąki orkiszowe jasnej,
  • 2 jaja,
  • 3/4 szklanki wody gazowanej,
  • 1/2 szklanki kwiatów czarnego bzu bez zielonych łodyżek (opcjonalnie),
  • 1/4 szklanki drobnego cukru trzcinowego,
  • 1/4 szklanki oleju Kujawskiego cytryna i bazylią,
  • 250 g borówek amerykańskich,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli.

Do podania:
  • owoce sezonowe,
  • domowe konfitury,
  • cukier puder, syrop klonowy lub miód.


Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, żółta utrzeć z cukrem, borówki umyć i osuszyć ręcznikiem.  
  1. Do żółtek dodać olej Kujawski ziołowy "cytryna z bazylią", wodę gazowaną i zmiksować. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, zmiksować.  
  1. Do masy dodać białka, borówki i kwiaty czarnego bzu, delikatnie wymieszać łyżką żeby składniki się połączyły. 
  1. Piec w gofrownicy 7-8 minut.  
  1. Na upieczone gofry wyłożyć konfitury lub owoce, posypać cukrem pudrem lub polać syropem klonowym. 








2 komentarze:

  1. Wyglądają naprawdę rewelacyjnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, owoce w środku gofrów są dobrym pomysłem :)

      Usuń