6/08/2015

Serowe chmurki z akacją

Kwiaty akacji (Robinii akacjowej) są cennym surowcem zielarski i znakomitym produktem spożywczy. Chyba wszyscy znamy pyszny miód akacjowy o mocnym zapachu, który prawie się nie krystalizuje, znakomity specyfik stosowany przy przeziębieniach, problemach z trawieniem i przy zaburzeniach pracy nerek. Kwiaty suszone lub jedzone na surowo działają podobnie, można je znaleźć w mieszankach herbat, w pieczywie (w postaci aromatu), w kremach kosmetycznych wygładzających zmarszczki oraz w produktach do aromatoterapii i kąpieli relaksacyjnych. 

Kwiaty akacji mają wszechstronne zastosowane w kuchni. Lekko słodkie i aromatyczne płatki można suszyć, taka herbatka przyda się jesienią i zimą. Surowe można smażyć w cieście naleśnikowym (podobnie jak kwiaty bzu czarnego), dodawać do deserów, lodów, sałatek i dżemów. Dzieciom będzie smakował pyszny syrop akacjowy, a dorosłym nalewka ;). 

O tym wszystkim w najbliższych postach bo sezon akacjowy w pełni.
Pierwsza propozycja to pyszne, puszyste i proste w przygotowaniu placuszki serowe z płatkami akacji. 

Polecam :)






Ilość porcji: 15 placków
Czas przygotowania: 15 minut

Składniki:
  • 150 g serka naturalnego (np. Bieluch lub ricotta),
  • 1 szklanka płatków akacji (tylko białe części),
  • 70 g mąki orkiszowej jasnej lub pszennej,
  • 50 ml mleka,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • olej.

Do podania:
  • owoce sezonowe,
  • miód lipowy lub cukier puder,
  • świeże płatki akacji.


Przygotowanie:
  1. Żółtka wymieszać z serem, mlekiem i kwiatami akacji, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać łyżką.
  2. Białka ubić z solą na sztywno, delikatnie połączy z masą serową.
  3. Placuszki smażyć po 1 minucie z obydwu stron, odłożyć na papierowy ręcznik.
  4. Podawać na ciepło polane miodem akacjowym lub posypane cukrem pudrem z owocami sezonowymi.





10 komentarzy:

  1. Faktycznie placuszki wyglądają na lekkie jak chmurki! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawe, z czarnym bzem już się zaprzyjaźniłam, ale nie wiedziałam że akacja jest jadalna, pięknie pachnie i jeszcze można zjeść :). Biorę przepis!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam również wszystkim odchudzającym się (przyśpiesza trawienie, działa moczopędnie) :)

      Usuń
  3. A ile tej mąki????

    OdpowiedzUsuń
  4. a z którym serkiem smaczniejsze? bo rzeczywiście wyglądają bosko i nie wiem który kupić

    OdpowiedzUsuń
  5. Obydwie wersje są dobre, polecam wypróbować obie i wybrać tą, która będzie dla Ciebie smaczniejsza, choć przyznał nie ma zbyt wielkiej różnicy :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Szczypta SmaQ , Blogger