6/29/2015

Lipówka, nalewka na kwiatach lipy

Taka sielska naleweczka ;) , wspomnienie lata, dobra na przeziębienie, poprawę humoru, bezsenność i inne dolegliwości.




Składniki:
  • 1 l rozwiniętych kwiatów lipy (zebranych z dala od ruchliwych dróg i zakładów przemysłowych),
  • 1 l spirytusu 95%
  • 1 l wody przegotowanej i wystudzonej,
  • 600-1000 g cukru,
  • 1 laska wanilii.


Przygotowanie:
  1. Kwiaty przesypać do słoja, zalać spirytusem i 500 ml wody. Szczelnie zamknąć i odstawić na 3 tygodnie, codziennie potrząsać słojem.
  2. Po 3 tygodniach przecedzić przez sito wyłożone gazą. Pozostałą wodę zagotować z cukrem, lekko przestudzić, dodać do maceratu, wymieszać szczelnie zamknąć. Odstawić na 6 miesięcy.






17 komentarzy:

  1. Jestem bardzo ciekawa jej smaku, bo pachnie na pewno pięknie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smakuje trochę jak lody waniliowe (dla dorosłych) ;)

      Usuń
  2. z chęcią bym się napiła :)
    bardzo lubię jeśc jeszcze nierozwinięte pączki lipy i popijac napar z kwiatów, więc nalewka też z pewnością przypadłaby mi do gustu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasia, jestem pewna, że i nalewka przypadłaby Ci do gustu :)

      Usuń
  3. hm, często robię nalewki sama w domu, ale nigdy, nigdy (!) nie pomyślałabym, że z lipy można zrobić właśnie nalewkę. Czuję się nią niezwykle zaintrygowana. Jak dostanę/znajdę lipę gdzieś z dala od drogi/ulicy/szosy, z przyjemnością zrobię Twoją nalewkę.

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo, bardzo poleca :) Przepis uwzględnia walory smakowe, ale można też przygotować nalewkę typowo leczniczą nie dodając cukru.

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo mnie ten przepis zaintrygowal chciałaby go zrobić bo znam miejsce gdzie taka lipa rośnie zdala od cywilizacji. Będzie to mój pierwszy raz wiec musze dopytać "przecedzić kwiaty i wymieszać tylko z płynem po tych 3 tygodniach? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
    2. SzczyptaSmaQ24 lutego 2017 20:52
      Po 3 tyg. odcedzamy kwiaty, odcedzony płyn mieszany z zimnym syropem cukrowym (przygotowanym z 500 ml gorącej wody i odpowiedniej dla nas ilości cukru). Płyn zamykany szczelnie w butelkach lub słoju, odstawiamy na 6 tyg.
      Kwiaty wyrzucamy lub zamykamy w słoiku, można je dodawać po łyżce do zaparzonej herbaty :)

      Usuń

      Usuń
  6. Czy zamiast cukru można dodać miód?
    Jeśli tak, to bez gotowania wody z miodem? Zabiło by to właściwości miodu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, miodu nie gotujemy bo traci swoje właściwości lecznicze. Wystarczy rozpuścić go w letniej wodzie i dodać zamiast syropu cukrowego.

      Usuń
  7. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale kwiaty należy wysuszyć czy takie nasączone spirytusem włożyć do słoika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Używamy świeżych kwiatów, które zalewamy alkoholem :)

      Usuń
  9. Ja wolę kupić gotowe już nalewki, bo wiem, że na pewno będą dobre, smaczne i odpowiednio wykonane. Fajne naturalne likiery i nalewki znajdziecie sobie na stronie https://www.alkoholedoreklamy.pl/4-naturalne-likiery-i-nalewki-z-wlasna-etykieta Oferta interesująca i dla każdego.

    OdpowiedzUsuń
  10. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  11. Widzę, że nalewkę masz w słoiku, a nie prościej byłoby kupić sobie odpowiednie butelki na nalewki? Widziałem takie w ofercie https://alembik.eu/93-butelki-sloje-wielofunkcyjne no i nie ukrywam, że wydaje mi się, że jest to dużo wygodniejsza opcja, niż rozwiązanie, które stosujesz. Minusem jedynie jest to, że w butelka ma mniejszą pojemność.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Szczypta SmaQ , Blogger