czwartek, 21 maja 2015

Sól sosnowa

Zielone igły sosny są dostępne przez cały rok więc sól można przygotowywać w małych porcjach na bieżąco, ponieważ z czasem blednie zielony kolor. Wiosną sól można przygotować także z młodych pędów i męskich kwiatostanów. Sami decydujecie, czy użyjecie więcej soli czy więcej sosny, w przepisie podaję tylko orientacyjne porcje składników. 

Sól jest znakomitym dodatkiem do dań wytrawnych i deserów, zwłaszcza tych z gorzką czekoladą. Szczypta soli sosnowej odmieni popularne zestawienie szparagi z sosem holenderskim. Znakomita do marynowania mięs i warzyw na grilla. 

Możecie ją też dodać do kąpieli relaksacyjnej lub użyć jako piling do ciała :)  



Czas przygotowania: 5 minut

Składniki:
  • 1/2 szklanki soli gruboziarnista,
  • igły sosny,
  • 3 męskie kwiatostany sosny,
  • 2 młode, majowe pędy. 


Przygotowanie:

Zmiksować składniki, przełożyć do słoiczka i szczelnie zamknąć.


Tkaniny lniane Kardelen by Mira design.


2 komentarze:

  1. Na pewno zrobię na próbę mały słoiczek zwlaszcza mając mlody las sosnowy :)

    OdpowiedzUsuń