Wyjątkowa nalewka gotowa już po 2 miesiącach ale im dłużej postoi tym będzie bardziej aromatyczna (jak to nalewka ;) ).
Bursztynowy eliksir o wyjątkowych walorach smakowych, wyjątkowy dodatek do mięs i deserów, przyda się też jesienią i zimą na przeziębienia.
Składniki:
Bursztynowy eliksir o wyjątkowych walorach smakowych, wyjątkowy dodatek do mięs i deserów, przyda się też jesienią i zimą na przeziębienia.
Składniki:
- 60 baldachów kwiatów czarnego bzu,
- 5 cytryn,
- 1 limonka,
- 1 l spirytusu 95%,
- 1,5 l wody,
- 600 - 800 g cukru,
- 2 łyżeczki suszonego korzenia arcydzięgla (opcjonalnie).
Przygotowanie:
- Wodę zagotować z cukrem, wystudzić. Limonkę i 2 cytryn wyszorować, sparzyć, pokroić w plastry, usunąć pestki.
- Kwiaty włożyć do słoja przekładając plastrami cytryn, zalać wodą z cukrem, nakryć gazą i odstawić w ciepłe miejsce na 7-10 dni codziennie mieszając wyparzoną drewnianą łyżką co zapobiegnie fermentacji.
- Sok przecedzić przez gazę, dodać sok wyciśnięty z pozostałych cytryn, spirytus i arcydzięgiel. Przelać do wyparzonego słoja, szczelnie zakręcić, odstawić na miesiąc w ciemne miejsce co kilka dni potrząsając słojem.
- Po miesiącu przecedzić przez gazę, rozlać do butelek. Po 3 tygodniach zlać płyn z nad osadu.
Nalewka na kwiatach bzu czarnego rocznik 2014 ;)
Jaki piękny złoto-bursztynowy kolor! :)
OdpowiedzUsuńKlarował się w ukryciu przez rok z dala od pożądliwych oczu i języków domowników ;)
UsuńWygląda wspaniale :) W smaku z pewnością rewelacja !
OdpowiedzUsuńooooj tak, można pić i pić... i pić ;)
UsuńZapisuję bo wygląda wspaniale!
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam pozostałe nalewki :)
UsuńCzemu mam wyrzucać pestki? Pestki cytrusów, w szczególności grejpfruta - zawierają bioflawonoidy (zwane potocznie witaminą P), które wykazują silne działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne oraz przeciwgrzybiczne. Są naturalnym środkiem poprawiającym odporność organizmu. Byłbym raczej za usuwaniem białej, gąbkowatej otoczki pomiędzy skórką a owocem. To sama gorycz.
OdpowiedzUsuń