5/24/2015

Lemoniada z kwiatów czarnego bzu

Kwiaty czarnego bzu mają wyjątkowy zapach i mnóstwo substancji odżywczych. Można je jeść na surowo w sałatkach, aromatyzować nimi napoje i oliwy, sporządzać nalewki, octy, wina, podawać w cieście naleśnikowym i deserach. Zbiera się je od maja do lipca, najlepiej podczas słonecznych poranków.

Kwiaty po zerwaniu wystarczy rozłożyć na papierze w zacienionym miejscu, żeby wyszły z nich różne żyjątka, jeśli takie tam są, i tak jak owoce przerabiać w dniu zbioru. Nie powinno się ich myć, żeby nie wypłukiwać pyłku kwiatowego, dlatego też ważne jest żeby materiał zielarski pozyskiwać na terenach czystych ekologicznie.

Lista właściwości leczniczych kwiatów bzu czarnego jest bardzo długa. Można z nich przygotować znakomitą lemoniadę, która chłodzi, oczyszcza organizm, przyśpiesza przemianę materii, działa moczopędnie i łagodzi stany zapalne skóry - znakomity napój na gorące dni i nie tylko :). 

Lemoniadę można zamknąć w butelkach i przechowywać w chłodnym miejscu, po ok. 3 tygodniach zamieni się w wino musujące.


Czas przygotowania: 24 godz.

Składniki:

  • 10 kwiatostanów (baldachogron) bzu czarnego,
  • 2 cytryny,
  • 2 l wody,
  • 250 g cukru trzcinowego, 
Do podania: 

  • woda gazowana,
  • pomarańcza w plastrach,
  • kostki lodu.

Przygotowanie:

  1. Cytryny wyszorować, sparzyć, pokroić w plastry. Wodę zagotować z cukrem, przestudzić.
  2. Do szklanego słoja włożyć kwiaty, na wierzchu położyć cytryny, zalać wodą, odstawić na 24 godziny.
  3. Podać z dodatkiem wody gazowanej, plastrami pomarańczy i lodem. 


2 komentarze:

Copyright © 2016 Szczypta SmaQ , Blogger