5/22/2015

Dżem sosnowy z rabarbarem

Pyszny i zdrowy dżem pachnący lasem z dużą zawartością pyłku sosnowego. Świetnie łączy się z kwaskowatym rabarbarem. Przygotowuje się go z męskimi kwiatostanami (duże zielono-żółte) i syropem sosnowym niskosłodzonym.

Polecam :)

Składniki:
  • 600 g rabarbaru,
  • 400 ml syropu sosnowego niskosłodzonego,
  • 500 ml wody,
  • ok. 1 l kwiatostanów męskich sosny,
  • sok z cytryny,
  • ok. 500 g cukru żelującego (3:1 lub 2:1 wg. uznania).



Przygotowanie:
  1. Rabarbar pokroić na małe kawałki, zalać gorącą wodą, gotować na małym ogniu 15 minut. Ugotowany rabarbar odcisnąć na sicie.
  2. Do soku włożyć kwiatostany sosny (można użyć tylko samych pączków oskubanych z pędu), gotować na małym ogniu 10 minut. Sok zrobi się mętny z dużą zawartością pyłku kwiatowego. Odcedzić na sicie.
  3. Do płynu dodać syrop sosnowy niskosłodzony, sok z cytryny oraz cukier żelujący w ilości zgodnie z informacją na opakowaniu. Używając cukru 2:1 dajemy 500 g cukru na 700 ml soku (jeśli wyjdzie nam mniej soku można dodać wody).
  4. Sok wymieszany z cukrem żelującym gotować 5 minut, przelać do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić i pasteryzować na sucho tj. wystudzić do góry dnem.
Uwagi: 
* zawartość cukru można jeszcze zmniejszyć zamieniając cukier żelujący na pektyny jabłkowe,
pozostały miąższ rabarbaru można użyć do innych deserów,
* dżem można też przygotować z całego rabarbaru (sok i miąższ) odpowiednio zwiększając ilość środka żelującego i cukru



Kwiatostany męskie





Tkaniny lniane Kardelen by Mira design.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Szczypta SmaQ , Blogger