czwartek, 14 maja 2015

Domowe lody rabarbarowe bez maszyny

Pracy przy nich niewiele, a efekt znakomity. Kwaskowaty rabarbar połączony z kremową masą śmietanowo-jajeczną i "kropelką" ;) koniaku. Równie dobrze smakują w wersji bezalkoholowej. Do ich przygotowania wystarczy tylko blender.




Czas przygotowania: 15 minut + ok. 4 godz. mrożenie

Składniki:

  • 250 ml śmietanki 36%,
  • 100 ml mleka 3,2%,
  • 250 g rabarbaru,
  • 50 ml armaniaku lub koniaku (opcjonalnie),
  • 2 żółtka,
  • 5 łyżek brązowego cukru.
Do przybrania:
jadalne kwiaty (u mnie jasnota biała i bluszczyk kurdybanek), dowolne owoce, lub domowe sosy i syropy owocowe.




Przygotowanie:

  1. Rabarbar pokroić w drobne kawałki (im drobniej pokrojony, tym szybciej się rozpadnie), dodać 3 łyżki wody i połowę cukru, dusić 5 minut.
  2. Mleko zagotować ze śmietaną i z przeciętą laską wanilii, żółtka ubić z cukrem. Ze śmietany wyjąć laskę wanilii, i małymi porcjami dodać do żółtek cały czas ubijając blenderem na małych obrotach. 
  3. Masę przestudzić, ewentualnie dosłodzić i zamrozić. Po godzinie dodać rabarbar oraz koniak i zmiksować. Mrozić ok. 4 godz., co godzinę masę zmiksować blenderem lub dobrze przemieszać łyżką. 
  4. Przed podaniem przybrać jadalnymi kwiatami lub innymi dodatkami.


Tkaniny lniane Kardelen, sztućce Hardanger Bestikk by Mira design.


2 komentarze:

  1. te kwiatuszki sprawiają, że lody wyglądają na jeszcze bardziej apetyczne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. poza tym kwiatuszki są bezpłatne i ogólnie dostępne :)

      Usuń