środa, 1 kwietnia 2015

Weekendowe śniadanie - nadziane i zapiekane bułeczki

Kiedy znudzą się wam jajka, żurki i biała kiełbasa ;) możecie przygotować na śniadanie pyszne bułeczki pełne smaku i aromatu, wykorzystując świąteczne wędliny.



Czas przygotowania: 10 minut
Porcje: 2

Składniki:
  • 2 bułeczki,
  • 3 frankfurterki lub kawałek kiełbasy,
  • 6 plastrów chorizo,
  • 2 liście jarmużu,
  • 4 suszone pomidory z oleju,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • łyżeczka pikantnej pasty paprykowej lub ostra papryka w proszku (wersja pikantna),
  • 1 łyżka kaparów,
  • 1 łyżka olej z zalewy pomidorów,
  • 2-4 plastry cheddara, 
  • pieprz do smaku.


Przygotowanie:
  1. Umyty i osuszony jarmuż oderwać od grubych nerwów (zgrubienia wyrzucić), pokroić w cienkie paski. Pomidory, kapary i czosnek posiekać, kiełbaski pokroić na mniejsze kawałki.
  2. Na oleju podsmażyć kiełbaski, dodać pomidory, kapary, czosnek, pastę paprykową i jarmuż, smażyć 1-2 minuty.
  3. Ściąć wierzchy bułek, dolne części wydrążyć i zapiec pod rusztem piekarnika lub na patelni. Chrupiące bułki napełnić kiełbaskami, na wierzchu położyć plastry sera, zapiec pod rusztem przez kilkanaście sekund. Podawać na ciepło.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz