poniedziałek, 13 kwietnia 2015

Polędwiczki wieprzowe w czosnku niedźwiedzim i prosciutto

Lekkie wiosenne danie, pełne smaków i aromatów, łatwe w przygotowaniu bez zbędnego kombinowania. Można je podać na rodzinny obiad i kolację lub w trakcie przyjęcia dla znajomych w ogrodzie. Temperatury na zewnątrz coraz wyższe więc okazji do spotkań w plenerze będzie coraz więcej ;).

Chude polędwiczki upieczone w sakiewkach z szynki 
na liściach świeżego czosnku niedźwiedziego, który jest dostępny tylko wiosną. Na stanowiskach naturalnych pod ścisłą ochroną ale do kupienia w sklepach ogrodniczych. Polecam także domową uprawę w ogródku lub na tarasie, naprawdę warto. 

Polędwiczki podałam z chrupiącą sałatką z zielonych warzyw i sosu pistacjowego ale może być każda inna w wiosennym wydaniu.


   
Czas przygotowania: 35 minut
Porcje: 2

Składniki: 
  • polędwiczka wieprzowa QAFP ok. 20 cm,
  • 8-10 plastrów szynki prosciutto lub innej długo dojrzewającej, 
  • 6 listków czosnku niedźwiedziego (lub 1 łyżeczka suszonego),
  • 100 ml białego wytrawnego wina (polecam młode portugalskie Vinho Verde),
  • sok z połowy limonki,
  • pieprz,
  • 2 łyżki oliwy.

Sałatka:
  • 1 cukinia,
  • garść umytej i osuszonej rukoli,
  • 1/2 papryczki chili,
  • łyżka posiekanych pistacji.

Sos pistacjowy:
  • 1/2 szklanki gęstego jogurtu,
  • 6 listków czosnku niedźwiedziego,
  • 1/2 awokado,
  • 2 łyżki wyłuskanych pistacji,
  • sok z połowy cytryny,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • 1/2 kiszonej cytryny (opcjonalnie ale bardzo polecam),
  • 1 łyżeczka syropu z agawy lub 1/2 łyżeczki cukru,
  • sól i pieprz do smaku.

Znakomicie smakują z młodymi ziemniaczkami i koperkiem.

Przygotowanie:
  1. Da desce rozłożyć po 5 plastrów szynki tak by na siebie zachodziły. Piekarnik rozgrzać do 190 stopni.
  2. W tym czasie polędwiczkę podzielić na dwie porcje, oprószyć pieprzem, obsmażyć na rozgrzanej oliwie z każdej strony. Polędwiczki położyć na szynce, skropić sokiem z limonki, obłożyć liśćmi czosnku niedźwiedziego i szczelnie owinąć szynką. Tak przygotowane paczuszki przełożyć do kokilek skropionych oliwą. 
  3. Z patelni zebrać wszystkie smaki po smażeniu (deglasować), tzn. na gorącą wlać wino i drewnianą łopatką wyskrobać dno. Powstałym płynem zalać przygotowane paczuszki, kokilki szczelnie przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika na 15 minut. Po 15 minutach zdjąć folię i dalej piec do zrumienienia szynki (10-15 minut).    
 Sos:
 Wszystkie składniki zmiksować na gładki krem, doprawić do smaku.

Sałatka:
  1. Cukinię pokroić w nitki (najlepiej przy pomocy specjalnej obieraczki), wymieszać z rukolą, wyłożyć na porcję sosu, posypać pistacjami i plastrami chili.





1 komentarz:

  1. genialne danie...spróbowałam i zakochałam...polecam...nie tylko wiosną...

    OdpowiedzUsuń