4/02/2015

Mazurek dla początkujących

Mazurek wielkanocny można bardzo szybko przygotować i nie trzeba do tego jakichś specjalnych umiejętności cukierniczych. Poza tym, jest wiele sposobów na uproszczenie przygotowań więc warto zadbać żeby pojawił się na świątecznym stole :).

Mazurek w skrócie to spód, nadzienie i dekoracja. Spód może być z ciasta kruchego, drożdżowego itp.. Jeśli nie macie piekarnika możecie go przygotować mieląc w malakserze pokruszone ciastka z masłem (ok. 150 g ciastek/30 g masła), "mokry piasek" rozsypać w formie i ubić dnem kubka lub szklanki. Po 30 minutach w lodówce będzie gotowy do pokrycia wybraną masą lub masami, ale mazurek na tym spodzie trzeba przechowywać w lodówce. 

Jeśli chodzi o dekorowanie ograniczeniem może być tylko nasza wyobraźnia. Poza bakaliami, kandyzowanymi owocami, ziarnami, czekoladą, ozdobami cukierniczymi, okruchami ciastek i bezów ciekawą dekoracją są kwiaty.
O kwiatach jadalnych napiszę więcej w innym poście, jednak chciałabym zwrócić uwagę na to, że nie wszystkie kwiaty nadają się do dekorowania jedzenia, mimo tego, że są uważane za jadalne.

Kwiaty sprzedawane w kwiaciarniach i sklepach ogrodniczych (np. róże, fiołki, bratki, stokrotki...), przeznaczone do dekoracji frorystycznych, są uprawiane z użyciem nawozów i środków chemicznych ochrony roślin, które mogą być szkodliwe dla człowieka po zjedzeniu. Możemy używać kwiatów zebranych na terenach czystych ekologicznie (w lesie, na łące), uprawianych we własnym ogródku przy użyciu bio nawozów oraz kupionych w sklepach sprzedających mikro zioła i kwiaty do celów spożywczych.

Masa, tak jak dekoracja może mieć wiele twarzy. W tym przepisie biała czekolada z serkiem mascarpone. 
Jak ktoś lubi dużo słodyczy może spód posmarować ulubioną konfiturą i dopiero na nią wylać masę czekoladowo-serową.



Czas przygotowania: 15 minut + chłodzenie

Składniki:

Spód:

  • 175 g mąki pszennej,
  • 100 g schłodzonego masła,
  • 20 g cukru pudru różanego lub zwykłego, a dla wzmocnienia aromatu róży do masy dodać łyżeczkę wody różanej,
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej drobno posiekanej,
  • 1 żółtko.

Masa:

  • 200 g schłodzonego serka mascarpone,
  • 100 g białej czekolady,
  • 50 ml likieru baileys, adwocaat lub innego(opcjonalnie),
  • do zabarwienia 1-2 łyżeczki świeżego soku z buraka lub syrop barmański grenadina.

Dekoracja:

  • 2 łyżki uprażonych migdałów,
  • łyżka pokruszonego ciasta (rozwałkowane resztki ciasta upieczone na blasze razem ze spodem),
  • bratki spożywcze.



Przygotowanie:

Spód:

  1. Składniki ciasta (bez skórki pomarańczowej) zmiksować w malakserze. Dodać skórkę i wgnieść w ciasto, uformować kulę, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez godzinę. Ciasto oczywiście można wyrobić ręcznie, ale jak macie robot to niema co się przemęczać ;)
  2. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm, nadając mu kształt foremki. Płat ciasta przełożyć do wysmarowanej masłem foremki i odciąć nadmiar (resztki ciasta upiec i wykorzystać do dekoracji). Foremkę z ciastem wstawić do lodówki na 30 minut.
  3. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni, spód ciasta ponakłuwać widelcem, piec ok. 15-18 minut, wystudzić w foremce.

Masa:

  1. Czekoladę połamać, roztopić w kąpieli wodnej (miska z czekoladą nad garnkiem z gorącą wodą) i lekko przestudzić. Zmiksować na gładką masę z pozostałymi składnikami.
  2. Masę wyłożyć na ciasto, stuknąć foremką kilka razy o blat żeby masa równo się rozlała i wstawić na kilka godzin do lodówki.
  3. Schłodzony mazurek posypać prażonymi migdałami i okruchami ciasta. 
  4. Żywymi kwiatami przybrać tuż przed podaniem lub przybrać kwiatami kandyzowanymi*

 * Jak zrobić kandyzowane kwiaty lub płatki?

  • 1 białko jajka roztrzepać z kilkoma kroplami soku z cytryny i przy pomocy pędzelka delikatnie posmarować kwiaty, a następnie delikatnie posypać bardzo drobnym cukrem. 
  • Wysuszyć na papierze do pieczenia w temperaturze pokojowej (1 dzień) lub w piekarniku (40 stopni przez godzinę).
  • Przechowywać w pojemniku 2-4 tygodnie, najlepiej w ciemnym miejscu.




Wielkanocne Smaki - edycja V

7 komentarzy:

  1. pięknie się prezentuje :) pozdrawiam i zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mariola dziękuję za zaproszenie, fajne przepisy, jajka w koszyczkach z łososiem mój faworyt ;)

      Usuń
  2. Ślinka cieknie od samego patrzenia, piękne tkaniny i aranżacja.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :), tkaniny już dostępne w Polsce. Wiecej na www.miradesign.pl

      Usuń
  3. Muszę go upiec!!! Czy mogę użyć gotowego spodu do mazurka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pawle, spód domowej roboty jest zdrowszy, smaczniejszy i tańszy, a pracy przy nim niewiele. Jeśli jednak nie możesz/nie chcesz sam go upiec, to bez stresu, użyj gotowego ze sklepu :) Przecież święta powinny się kojarzyć z przyjemnościami :)

      Usuń
  4. Jak śliczna dekoracja! :) Co za kolory! :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Szczypta SmaQ , Blogger