sobota, 11 kwietnia 2015

Wiosenna zapiekanka kiełbaski z ziemniakami i cukinią

Zapiekanka ziemniaczana z kolorową cukinią i frankfurterkami wołowymi. Szybka, smaczna i tania porcja obiadowa lub kolacja, podana z sałatką z gotowanych rzodkiewek i szczypiorku.  
Ziemniaki mają dużo witaminy C (nawet więcej od jabłek), więc warto o nich pamiętać wiosną.






Czas przygotowania: 30 minut

Porcje: 5

Składniki:
  • 500 g mączystych ziemniaków,
  • 5 kiełbasek frenkfurterek wołowych lub wieprzowych,
  • 2 cukinie,
  • 1,5 szklanki tartego cheddara,  
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka lub śmietany 12%,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki posiekanego tymianku,
  • skórka otarta z połowy cytryny,
  • 1/3 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej,
  • sól, pieprz i ostra papryka do smaku.

Do podania:



Przygotowanie:
  1. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, ugotować w małej ilości osolonej wody, odcedzić. Gorące przecisnąć przez praskę lub dokładnie rozgnieść tłuczkiem, dodać gałkę muszkatołową, ser, skórkę z cytryny, połowę tymianku, połowę mleka i masło. Wymieszać, doprawić i ewentualnie dodać mleka. Ziemniaki powinny mieć konsystencję dość gęstego puree. 
  2. Cukinie pokroić obieraczką w cienkie paski i zwinąć w ruloniki. 2/3 ziemniaków przełożyć do formy i wyrównać, na wierzchu rozłożyć ponacinane kiełbaski, a między kiełbaskami cukinię. Szprycą wyłożyć pozostałe ziemniaki, posypać pozostałym tymiankiem.
  3. Zapiec w 190 stopniach przez ok. 15 minut.
  4. Podać z gotowanymi rzodkiewkami lub dowolną sałatką.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz