3/22/2015

Wiosenny obiad w 20 minut.

Kolejne pyszne i zdrowe danie oraz pomysł na szybki obiad lub kolację. Brak czasu lub ochoty na stanie przy rondlach nie musi wykluczać zdrowego odżywiania. Wystarczy, że poświęcisz 5 minut na wymieszanie fasolki szparagowej już przygotowanej na parze z komosą ryżową, ajwarem oraz tartym cheddarem. Zapieczesz w piekarnika przez 15 minut i w ekspresowym tempie przygotujesz samo robiący się posiłek dla całej rodziny :)  




Czas przygotowania: 20 minut
Porcje: 3

Składniki:
  • 400 g Fasolki Szparagowej Zielonej już przygotowanej na parze Bonduelle,
  • 3 jajka,
  • 1,5 szklanki ajwaru (najlepiej domowego), 
  • 1 szklanka ugotowanej czerwonej komosy ryżowej,
  • 1/2 szklanki startego sera cheddar,
  • skórka otarta z połowy cytryny,
  • sól i pieprz do smaku,
  • czarny sezam do posypania,
  • kilka pomidorków koktajlowych,
  • kilka łyżek szczypiorku.


Przygotowanie:
  1. Zamrożoną fasolkę wymieszać z ajwarem, komosą, serem i skórką cytryny, ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i wyrównać. Na wierzchu zrobić trzy niewielkie wgłębienia i wylać do nich surowe jajka. Przybrać połówkami pomidorków i posypać sezamem.
  2. Piec w 190 stopniach ok. 15 minut, aż zetną się białka.
  3. Przed podaniem posypać szczypiorkiem i świeżo mielonym pieprzem.





W parze ze zdrowiem

6 komentarzy:

  1. Pomysł genialny w swojej prostocie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Kliknij na zielony link obok słowa ajwar 'najlepiej domowego'. Tam znajdziesz przepis na ajwar-pastę z pieczonej papryki :)

      Usuń
  3. Ma Pani tak cudowne naczynie jak garnek rzymski a używa go Pani jak żaroodpornego. Dodam, że tak używany może pęknąć podczas pieczenia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety, to jest już tylko jednoczęściowe naczynie do zapuejania 😉

      Usuń

Copyright © 2016 Szczypta SmaQ , Blogger