czwartek, 26 marca 2015

Weekendowe śniadanie - świąteczne jaja

Jajka - znakomity temat świąteczny i śniadaniowy :), kilka ciekawych past np. zielona, czerwona i żółta, a każdy kęs może smakować inaczej. 




Porcje: 6

Składniki:

  • 6 jaj, 
  • 12 plastrów szynki parmeńskiej lub innej długo dojrzewającej, 

Pasta zielona: 
  • 1/2 awokado,  
  • 1 ząbek czosnku 
  • garść listków bazylii, 
  • 1 łyżeczka soku z cytryny, 
  • 1 zielona papryczka chili (wariant pikantny) lub 1 łyżeczka zielonego szczypiorku (wersja łagodna),  
  • łyżka majonezu, 
  • 1 ugotowane żółtko, 
  • sól i pieprz do smaku. 

Bazylię sparzyć wrzątkiem i ostudź, zmiksować z pozostałymi składnikami pasty.

  


Pasta czerwona: 

  • 4 suszone pomidory w oleju, 
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki, 
  • 1 czerwona papryczka chili (wariant pikantny) lub 1/4 czerwonej papryki (wersja łagodna),  
  • 1 łyżeczka kaparów, 
  • 1 ugotowane żółtko, 
  • 1 łyżka majonezu, 
  • sól i pieprz do smaku. 
Odsączone pomidory i pozostałe składniki zmiksować w blenderze. 
  
Pasta żółta: 

  • 1 pomarańczowa papryka, 
  • 1 łyżka majonezu, 
  • szczypta kurkumy i curry, 
  • 1/2 posiekanej szalotki, 
  • 2 żółtka, 
  • zioła do dekoracji, 
  • sól i pieprz do smaku. 
Posiekać żółtka i szalotkę, pozostałe składniki zmiksować w blenderze, wymieszać z żółtkami i szalotką. 
  

Przygotowanie: 


  1. Ugotowane na twardo i ostudzone jaja przekroić na pół i wyjąć żółtka. 
  2. Na talerzu ułożyć koszyczki z plastrów szynki, do każdego włożyć wydrążoną połówkę białka. 
  3. Białka napełnić pastami, przybrać zieleniną i/lub innymi dodatkami.
   
Wielkanocne Smaki - edycja V

1 komentarz: