Proste i efektowne śniadanie, które samo się robi w trakcie parzenia kawy lub herbaty :). Można je podać z różnego rodzaju sałatami i surówkami. Świetnie smakują z grzankami czosnkowymi. Kromki chleba lub bułki nacieramy przekrojonym ząbkiem czosnku, skrapiamy oliwą lub smarujemy cienką warstwą masła i zapiekamy razem z jajami.
Czas przygotowania: 20 minut
Porcje: 2
Składniki:
- 4 jaja,
- 4-8 plastrów szynki szwarcwaldzkiej lub parmeńskiej(w zależności od wielkości plastrów),
- 4 suszone pomidory z oleju,
- 2 łyżki kaparów,
- miękki ser kozi,
- zielenina (rukola, endywia,szpinak, sałata itp.),
- kilka rzodkiewek,
- oliwa,
- sok z cytryny,
- sól i pieprz cayenne,
- szczypta cukru.
Przygotowanie:
- Foremki do muffinek posmarować olejem z pomidorów, wyłożyć plastrami szynki tworząc koszyczki. Na dnie każdego położyć posiekane pomidory i kapary, wbić jajko, posypać pokrojonym serem kozim.
- Zapiec w rozgrzanym piekarniku (grzanie góra-dół, 190 stopni, ok.15 minut).
- Zieleninę umyć i odsączyć, rzodkiewki pokroić na plasterki, wyłożyć na talerze i skropić winegretem przygotowanym z oliwy, soku z cytryny, soli, cukru i pieprzu. Na wierzchu położyć koszyczki z jajami.
czasem robię podobne, pyszności;
OdpowiedzUsuń